Що таке шулики?
Шулики. Маторженики. Ламанці. Обрядова страва, що побутувала на всій території України, але під різними назвами. (До слова, «шулики» й «ламанці» – слова, близькі за змістом. Було у праслов’янській мові слово «шул» – «різати», «розтинати». Погодьтеся, по суті до «ламати» не так і далеко.)
Коли печуть шулики?
Отож, шулики, або маторженики, або ламанці. Подавалася ця страва 14 серпня на Маковія, Перший Спас або Медовий Спас, день пам’яті мучеників братів Маковеїв. Жодного зв’язку страва і прізвище братів християн, що загинули за віру, не мають, звичайна асоціація, що призвела додавання маку до обрядового колива. Страва складається з прісних коржів та поливи з маку і меду.
Ольга Павленко (Оля Кольорово) була художницею, педагогинею та дослідницею аутентичної української кухні й авторкою кулінарної книги «ЖУК: Жива українська кухня». Молода жінка – сповнена життя, творча, з захопливими ідеями, творчими амбіціями та планами на життя – загинула влітку 2022 року через ракетний удар РФ по Кременчуку. Книга «Жива українська кухня» – це розкішна енциклопедія автентичних українських страв, яку Ольга встигла за життя видати, але, на жаль, не встигла поширити.
Як приготувати шулики на Маковія:
- Борошно просіюємо у глибоку миску. Краще підготувати трохи більше борошна, тому що, як і в більшості народних страв, готуватимемо ми «на око».
- У глибоку миску вливаємо воду (молоко), додаємо вершкове масло і дрібку солі.
- За бажання додаємо цедру і сік лимона.
- Додаючи невеликими порціями борошно, вимішуємо м’яке однорідне тісто.
- Тісто розкочуємо в тонкий (приблизно 5 мм) пласт і перекладаємо на застелене пергаментом деко.
- Випікаємо корж у гарячій (200 °С) духовці, доки не зарум’яниться, і охолоджуємо за кімнатної температури.
- Готуємо поливу. За допомогою блендера або товкачиком у глибокій мисці (макітрі) перетираємо попередньо замочений мак майже добіла.
- Перетертий мак викладаємо у широку глибоку миску. Додаємо до маку мед і добре перемішуємо.
- Макову поливу розводимо теплою водою.
- Готовий корж ламаємо невеликими шматочками і поливаємо поливою.
Поради від Олі Кольорово
Якщо ви суворо дотримуєтеся посту (а 14 серпня саме починається Успенський піст), готуйте шулики/ламанці на воді. Вершкове масло – теж у даному разі продукт не обов'язковий. Просто воно робить випічку ніжнішою.
Сік і цедра лимона – не з традиційного рецепта. Але вони дуже доречні у цій страві.
Мак для цього народного рецепта обов'язково треба замочити. І це геть не складно. У зручній посудині залийте мак окропом так, щоб рідина вкрила його на 2–3 см. Посудину накрийте і дайте маку настоятися щонайменше 4 години.
Ще рецепти на Маковія 2023
Готуймо з нами
Пальчики з маком – печиво на Маковія 2023
Готуймо з нами
Пиріг з маком – рецепт на Маковія
Готуймо з нами
Що готують на Маковія (Медовий Спас) – рецепти 2023
Готуймо з нами
Печиво-коржики з маком – Маковійчики на Маковія 2023







