Шулики на Маковія 2023: рецепт смаколика

Українська кухняВипічкаМедовий Спас 2023
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Завантаження...
Що воно таке, оті шулики, маторженики, ламанці? Не знаєте? А от знайте: це традиційний український десерт, смаколик до свята Маковія. Ану, вмикаймо логіку: як Маковія, то в страві мусить бути мак. От один інгредієнт ми вже й розкрили. А далі  – слухаймо уважно, що розкаже і покаже Оля Кольорово. Буде смачно!
Time cooking
Загальний час: < 30 хв.

Що таке шулики?

Шулики. Маторженики. Ламанці. Обрядова страва, що побутувала на всій території України, але під різними назвами. (До слова, «шулики» й «ламанці» – слова, близькі за змістом. Було у праслов’янській мові слово «шул» – «різати», «розтинати». Погодьтеся, по суті до «ламати» не так і далеко.)

Коли печуть шулики?

Отож, шулики, або маторженики, або ламанці. Подавалася ця страва 14 серпня на Маковія, Перший Спас або Медовий Спас, день пам’яті мучеників братів Маковеїв. Жодного зв’язку страва і прізвище братів християн, що загинули за віру,  не мають, звичайна асоціація, що призвела додавання маку до обрядового колива. Страва складається з прісних коржів та поливи з маку і меду. 

Ольга Павленко (Оля Кольорово) була художницею, педагогинею та дослідницею аутентичної української кухні й авторкою кулінарної книги «ЖУК: Жива українська кухня». Молода жінка – сповнена життя, творча, з захопливими ідеями, творчими амбіціями та планами на життя – загинула влітку 2022 року через ракетний удар РФ по Кременчуку. Книга «Жива українська кухня» – це розкішна енциклопедія автентичних українських страв, яку Ольга встигла за життя видати, але, на жаль, не встигла поширити.

Як приготувати шулики на Маковія:

  1. Борошно просіюємо у глибоку миску. Краще підготувати трохи більше борошна, тому що, як і в більшості народних страв, готуватимемо ми «на око».
  2. У глибоку миску вливаємо воду (молоко), додаємо вершкове масло і дрібку солі.
  3. За бажання додаємо цедру і сік лимона.
  4. Додаючи невеликими порціями борошно, вимішуємо м’яке однорідне тісто.
  5. Тісто розкочуємо в тонкий (приблизно 5 мм) пласт і перекладаємо на застелене пергаментом деко.
  6. Випікаємо корж у гарячій (200 °С) духовці, доки не зарум’яниться, і охолоджуємо за кімнатної температури.
  7. Готуємо поливу. За допомогою блендера або товкачиком у глибокій мисці (макітрі) перетираємо попередньо замочений мак майже добіла.
  8. Перетертий мак викладаємо у широку глибоку миску. Додаємо до маку мед і добре перемішуємо.
  9. Макову поливу розводимо теплою водою.
  10. Готовий корж ламаємо невеликими шматочками і поливаємо поливою.

Поради від Олі Кольорово 

 Якщо ви суворо дотримуєтеся посту (а 14 серпня саме починається Успенський піст), готуйте шулики/ламанці на воді. Вершкове масло – теж у даному разі продукт не обов'язковий. Просто воно робить випічку ніжнішою.
 Сік і цедра лимона – не з традиційного рецепта. Але вони дуже доречні у цій страві.
 Мак для цього народного рецепта обов'язково треба замочити. І це геть не складно. У зручній посудині залийте мак окропом так, щоб рідина вкрила його на 2–3 см. Посудину накрийте і дайте маку настоятися щонайменше 4 години.

Ще рецепти на Маковія 2023

Пальчики з маком – печиво на Маковія 2023 Готуймо з нами Пальчики з маком – печиво на Маковія 2023 Пиріг з маком – рецепт на Маковія Готуймо з нами Пиріг з маком – рецепт на Маковія Що готують на Маковія (Медовий Спас) – рецепти 2023 Готуймо з нами Що готують на Маковія (Медовий Спас) – рецепти 2023

Печиво-коржики з маком – Маковійчики на Маковія 2023 Готуймо з нами Печиво-коржики з маком – Маковійчики на Маковія 2023

Поділитися рецептом
Залишити відгук
Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Заповніть всі поля відмічені *


Спробуй ще
рецепт торта новогодние куранты, рецепт приготовления торта новогодние куранты, как приготовить торт новогодние куранты, состав торта новогодние куранты, как приготовить торт новогодние куранты

Торт Новорічні куранти: як готувати

Смачна ялинка: прикрашаємо ялинку пряниками та цукерками

Гарузові мінічизкейки

Гарбузові мінічизкейки

Пляцок (Все буде добре) (відео)

Тарталетки з морквяним мусом рецепт

Тарталетки з морквяним мусом

Вафельний торт Млин Все буде смачно

Незвичайний вафельний торт Млин

Буряковий тарт – рецепт від Ектора Хіменеса-Браво

Рибний пиріг

Найсмачніший пиріг з рибою – рецепт покроково

Зефір у шоколаді – простий рецепт в домашніх умовах

Гречаний рулет з грибами рецепт

Гречаний рулет із грибами

Згущене молоко рецепт

Згущене молоко – швидкий рецепт в домашніх умовах

Бананові оладки

Оладки з бананом на кефірі

шоколадный тарт с ревенем

Шоколадний торт без борошна від Ектора Хіменеса-Браво

как приготовить капкейки, рецепт капкейков, тыквенные капкейки рецепт, как приготовить тыквенные капкейки в домашних условиях

Гарбузові капкейки – рецепт

Чизкейк з лохиною без випічки

Чизкейк з лохиною без випікання



ВГОРУ
Дитяче меню до Дня святого Миколая
десерты на день святого Николая, рецепты на день святого Николая, что приготовить на день святого Николая
Зустрічаємо святого Миколая: 5 десертів