Кульбаба: сонячний дар весни

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Навесні зимова втома дає про себе знати все сильніше і сильніше. Але природа нас не кинула напризволяще! Навпаки: розкидала вітаміни всюди, куди не кинь погляд! І це зовсім не жарт. Мова про злісного «ворога» всіх дачників і городників - кульбабку
Зберегти в кулінарну книгу

Чому кульбабки такі корисні?

Читайте також: Веселка здоров’я: як за кольором визначити користь овочів і фруктів

Можна тільки посумувати, що настільки чудова рослина вважається простим бур’яном. Адже крім того, що в кульбабі їстівне все: і корінь, і листя, і суцвіття, він ще є і чарівної міні-станцією з виробництва корисних мікроелементів. І як раз тих, які так необхідні навесні.

Це маленьке «сонечко» немов насичене потужною весняною енергією: чверть склянки соку з листя кульбаби в день змусить вас забути про втому й авітаміноз, а невелика гіркота, яка міститься в рослині, допоможе печінці відновити форму і оновити клітини. І за таке лікування вона вам буде набагато більш вдячна, ніж за штучні ліки.

Вживання кульбаби попереджає розвиток атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, захворювання печінки, жовчного міхура, обміну речовин, ожиріння, захворювання шкіри. Крім того, сік кульбаби володіє дуже потужним протипухлинною дією. Тому швидше за збирайтеся на луг або в парк (головне – подалі від магістралей) за кульбабами.

А Smachno.ua вже підібрав для вас смачні та корисні кульбабова рецепти!

І наостанок, пару порад:

  • Суцвіття кульбаби збирайте неодмінно в сонячну погоду, коли вони розкриті. Після збору мити їх не можна, інакше можна змити пилок, який якраз треба зберегти.
  • Кульбаба, як і всі рослини, схильна накопичувати в собі важкі метали, тому не можна збирати його вздовж доріг.
  • Найбільша кількість вітамінів в листках рослини, котра ще не цвіла.

Читайте також: Меню для пікніка: 12 смачних ідей

ГОТУЄМО РАЗОМ

Салат з яєць та листя кульбаби

СКЛАДОВІ

  • Листя кульбаби, молоді – 100 г
  • Яйце варене – 3 шт.
  • Сметана – за смаком
  • Сіль за смаком
  • Лимонний сік – за смаком
  • Хрін тертий – за смаком

Читайте також: Весняний салат з креветками

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Листя кульбаби замочуємо в холодній підсоленій воді протягом 15 хвилин. Після відкидаємо їх на друшляк і, коли вода стече, нарізаємо.

Додаємо тертий хрін, рубані яйця і заправляємо салат сметаною, сіллю і лимонним соком.


Салат з кульбаб за рецептом Гетте

СКЛАДОВІ

  • Кульбаба, молоде листя – 100 г
  • Кропива молода – 100 г
  • Щавель – 50 г
  • Яйця варені – 3 шт.
  • Олія соняшникова – за смаком
  • Сіль за смаком

Читайте також: Вітамінний зелений борщ зі щавлем

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Кропиву обшпарюємо окропом і дрібно нарізаємо.
  2. Листя кульбаби замочуємо на 20 хвилин в підсоленій воді, після відкидаємо їх на друшляк і нарізаємо.
  3. Шаткуємо щавель.
  4. Змішуємо зелень з рубаним яйцем, додаємо сіль, масло і перемішуємо.

Мед з кульбаб

СКЛАДОВІ

  • Суцвіття кульбаби — 1 літрова банка
  • Цукор — за смаком

Читайте також: Мед з кульбаб: простий рецепт приготування

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Свіжозібрані, розкриті суцвіття кульбаби викладаємо шарами в банку, пересипаючи шари цукром.
  2. Накриваємо банку марлею і залишаємо до тих пір, поки цукор не змішається з соком кульбаби. Цей сироп і є «мед».
  3. Кульбабковий «мед» можна приймати по столовій ложці вранці, натщесерце. А можна просто додавати в чай. кульбабковий мед – прекрасний засіб в боротьбі з авітамінозом.

Вино з кульбаб

СКЛАДОВІ

  • Кульбаби, суцвіття – 1 літрова банка
  • Цукор – 500 г
  • Лимон – 2 шт.
  • Ізюм – 1,5 ст.л.

Читайте также: Варення з пелюсток троянд (Все буде добре —відеорецепт)

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Суцвіття викладаємо в літрову банку, пересипаючи їх цукром. Коли квіти пустять сік (на 2-3 день), додаємо стакан води і залишаємо на 3-4 дні, щоб вони настоялися.
  2. Після настій проціджуємо, віджимаємо, додаємо в нього лимонний і апельсиновий соки, родзинки, і кип’ячену воду, довівши обсяг до трьох літрів, накриваємо марлею і ставимо для первинного бродіння. Як тільки почалося бродіння, ставимо під гідрозатвор.

Спробувати вино можна вже через кілька тижнів, але краще дати йому настоятися 3 4 місяці. Витримане вино має світло-бурштиновий колір.


Салат з яблук та листя кульбаб

СКЛАДОВІ

  • Кульбаба (листя) – 130 г
  • Яблуко – 1 шт.
  • Мед – за смаком
  • Олія – за смаком
  • Сіль за смаком
  • Спеції – за смаком

Читайте також: Корисний салат з листя кульбаби з йогуртовою заправкою

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Листя кульбаби добре промиваємо і замочуємо у воді на 20 хвилин, щоб з них пішла гіркота. Після дрібно нарізаємо.
  2. Яблуко натираємо на крупній тертці.
  3. Додаємо в салат до смаку мед, спеції і заправляємо салат олією.

Сік з листя кульбаб

СКЛАДОВІ

  • Листя кульбаби – пучок
  • Яблуко – 2 шт.
  • Мед – за смаком

Читайте також: Сироп з кульбаб «Богатыр»

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Промиваємо листя кульбаби і яблука.
  2. Віджимаємо сік з листя і яблук.
  3. Додаємо за смаком мед.

Варення з кульбаб

СКЛАДОВІ

  • Кульбаба (суцвіття) – 200 г
  • Вода – 1 л
  • Цукор – 1,5 кг
  • Лимон – 1 шт.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Розкриті суцвіття кульбаби заливаємо водою і наполягаємо протягом доби.
  2. Потім проціджуємо, додаємо цукор і варимо, регулярно помішуючи, 1,5-2 години.
  3. Додаємо лимонний сік, нагріваємо і знімаємо з вогню.

Читайте також: Страви для дачного експромту

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Що приготувати з листкового тіста: 5 ідей
7 WOW-сніданків з яйцями на кожен день
Коржики з маком на Маковея: 3 кращих рецепта
Що приготувати на Маковія: ТОП 5 десертів з маком
Що приготувати на Маковея: 3 смачних страви з медом і маком
Що приготувати з шпинату: корисні та смачні страви
Домашня аджика: 10 кращих рецептів на будь-який смак
Не тільки піца: прості страви, які насправді їдять італійці
Тісто для домашньої італійської пасти
Риба фугу: небезпечне задоволення
7 напрочуд простих і смачних страв з сезонних овочів
5 неочевидних способів приготування риби, про які ви можете не знати
Як стерилізувати банки: 6 найкращих способів
Виноград на зиму: кращі рецепти
Як приготувати справжню шаурму вдома

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
Цукерки з яблук: рецепти приготування в домашніх умовах
что приготовить из яблок
Що приготувати з яблук: проста та смачна випічка