Вишневий сад: готуємо із вишні

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Другі страви
Ось і достигли вишні — це значить, настав час готувати вишневі смаколики. Давайте ознайомимося з правилами поводження з вишнею і цікавими рецептами: від компотів і киселів до вишуканих французьких соусів
Зберегти в кулінарну книгу

ГОТУЄМО З НАМИ
Фруктовий салат з виноградом

Секрети майстерності: 10 правил поводження з вишнею

  • Вибирайте темні вишні — в них більше мелатоніну і антиоксидантних речовин.
  • Завжди нюхайте вишні перед покупкою, в їх ароматі не повинен бути присутній винний запах.
  • Під час покупки краще віддавати перевагу плодам із зеленими живцями.
  • Свіжа немита вишня може зберігатися в холодильнику близько тижня!
  • Збирати вишню потрібно обов’язково з плодоніжками — так вона буде довше зберігатися.
  • Плодоніжки потрібно видаляти безпосередньо перед приготуванням вишні.
  • Для сушки краще брати ягоди темного кольору, з дуже соковитою м’якоттю.
  • Кісточки з вишні легко видалити з допомогою трубочки або шпильки.
  • Якщо ви хочете зберегти аромат і свіжість вишні, краще заморожувати її в цукрі.
  • Свіжі вишні можна зберегти аж до зими. Для цього складіть їх в добре вимиту і висушену банку, стінки якої викладіть вишневим листям. Вишні в банку кладіть шарами, перекладаючи кожен шар листям.

Вишнево-сирний мус

Інгредієнти:

  • Кремовий сир, розм’якшений – 450 г
  • Лимонне желе, пакетоване – 1 шт.
  • Вишневе желе, пакетоване – 1 шт.
  • Вода, окріп – 2 стакани
  • Вода холодна – 1 стакан
  • Вишня без кісточок – 2.5 стакани
  • Вишневий сік – 1 стакан

Спосіб приготування

Збиваємо в блендері кремовий сир. Порошок лимонного желе розчиняємо в 1 склянці окропу. Додаємо холодну воду та вишні. Поступово вводимо кремовий сир. Викладаємо суміш в роз’ємну форму для пудингу або в окремі десертні формочки. Ставимо в холодильник.

Розчиняємо вишневе желе в 1 склянці окропу. Додаємо вишневий сік. Охолоджуємо.

Дістаємо першу суміш з холодильника. Покриваємо її вишневим желе. Ставимо в холодильник на 1 годину, щоб желе застигло.

Готовий мус прикрашаємо ягодами.


Голубично-вишневий соус

Інгредієнти

  • Вода — 160  мл
  • Цукор — 150  г
  • Голубика — 1  стакан
  • Вишня, без кісточок — 1  стакан
  • Вишневий сік — 2  ст.л
  • Кукурудзяний крохмаль — 2  ст.л

Спосіб приготування

У каструлі доводимо до кипіння воду і цукор. Додаємо вишню, голубику та вишневий сік. Варимо 3 хвилини.

Розчиняємо кукурудзяний крохмаль в невеликій кількості води. Виливаємо в каструлю і готуємо, помішуючи, 1 хвилину.

Щоб консистенція соусу була ніжнішою, збиваємо його в блендері, а потім пропускаємо через сито.

Подаємо охолодженим.


Вишневий соус до телятини

Інгредієнти

  • Червоне вино — 40  г
  • Вишня свіжа, без кісточок — 100  г
  • Кетчуп — 15  г
  • Цукор —  за смаком
  • Крохмаль — 2  г
  • Сіль —  за смаком

Спосіб приготування

Наливаємо в сотейник червоне вино і двічі випарюємо. Кладемо в вино вишню і доводимо до кипіння.

Перебиваємо вишню блендером і додатково перетираємо суміш через сито. Додаємо кетчуп, розведений у невеликій кількості води, крохмаль і цукор.

Доводимо соус до кипіння і відразу знімаємо з вогню.


Штрудель з вишнями

Інгредієнти

  • Тісто листкове (дріжджове) – 100 г
  • Вишня свіжа – 80 г
  • Цукор – 40 г
  • Цукрова пудра – 3 г
  • М’ята – 3 г
  • Морозиво (пломбір) – 60 г
  • Кориця (мелена) – за смаком

Спосіб приготування

Змішуємо в каструлі вишні, цукор, воду і варимо 15 хвилин. Вишні відкидаємо, а сироп варимо до загустіння.

Розкачуємо тісто у вигляді прямокутника. Вкладаємо посередині прямокутника вишню, залишивши невеликі вільні краї з усіх боків. Посипаємо вишні цукровою пудрою і звертаємо прямокутник у вигляді рулету. Защипуємо краї і проколюємо тісто тонкою дерев’яною паличкою в кількох місцях. Випікаємо штрудель при температурі 185-200 ° С до готовності.

Посипаємо тарілку цукровою пудрою. Додаємо трохи меленої кориці. Нарізаємо готовий штрудель порційними шматочками. Викладаємо шматочки штруделя на тарілку. Кладемо зверху кульки морозива. Прикрашаємо морозиво листочками м’яти і посипаємо все цукровою пудрою. Додаємо вишневий сироп.

  • Поверхня листкового тіста при контакті з повітрям після деякого часу може покритися скоринкою, тому його потрібно накривати рушником. Можна змастити поверхню тіста маслом, яке потрібно розтопити до густоти, яку має сметана.
  • Краї виробу з листкового тіста не варто змащувати, тому що під час випічки вони стануть твердими.

Варення із вишні з кісточками

Інгредієнти

  • Вишня — 1 кг
  • Цукор — 800  г
  • Вода — 400  мл

Спосіб приготування

Ягоди вишні ретельно миємо й для більш швидкого приготування кожну ягоду кілька разів проколюємо голкою або іншим гострим предметом — так консервовані ягоди вийдуть природного забарвлення, а чим менше стадія теплової обробки, тим більше вітамінів зберігається.

Далі наколені ягоди бланшуємо протягом двох хвилин при температурі 80-90 ° С. Потім заливаємо вже підготовленим сиропом, витримуємо 3-4 хвилини і варимо до готовності, додавши, пісок, який залишився.


Вареники з вишнею

Інгредієнти

  • Борошно — 600  г
  • Вода — 150  мл
  • Яйця — 3  шт.
  • Сіль —  за смаком
  • Вишня — 1 кг
  • Цукор — 200  г

Спосіб приготування

Промиту вишню без кісточок засипаємо цукром і даємо відстоятися 4 години. Потім зливаємо сік. Замішуємо тісто середньої густини, розгортаємо в пласт 2 мм і нарізаємо квадратами по 5 см. Кожен злегка змащуємо розбовтаним яйцем, кладемо вишні, складаємо трикутником і защипуємо краї (край робимо не дуже товстим).

Відварюємо вареники, опускаючи в велику кількість підсоленої киплячої води, виймаючи шумівкою, коли вареники спливуть. Викладаємо вареники на блюдо. Поливаємо розтопленим маслом.

Вишневі кісточки проварюємо в невеликій кількості води, додавши відціджений сік і цукор. Сироп подаємо окремо теплим або охолодженим.


ГОТУЄМО З НАМИ
Покроковий рецепт пирога з абрикосами

Наливка «П’яна вишня»

Інгредієнти (на трилітровий балон)

  • Вишня (стигла) — 2, 2 кг
  • Цукор — 800  г

Спосіб приготування

Вишні перебираємо, відкидаючи згнилі і запліснявілі ягоди, видаляємо плодоніжки і миємо. Потім даємо стекти воді, укладаємо в балон, додаємо цукор, зав’язуємо шийку бутля марлею і залишаємо на 2-4 дні в теплому місці.

При перших ознаках появи процесу бродіння, знімаємо марлю, встановлюємо бродильний шпунт і залишаємо до тих пір, поки бродіння повністю не припиниться.

Потім кладемо марлю і вату в воронку або друшляк, фільтруємо наливку, розливаємо її в пляшки і закупорюємо пробками.


Вишні мариновані

Інгредієнти

  • Вишня (на банку ємністю  1,0 л) — 700  г
  • Кориця — 0.60  г
  • Гвоздика — 4  шт.
  • Перець духмяний — 4  шт.

Спосіб приготування

Вишні сортуємо за розміром і кольором, видаляємо пошкоджені плоди і плодоніжки, миємо в холодній воді і даємо їй стекти. На дно підготовленої банки ємністю 1,0 л кладемо корицю, гвоздику, духмяний перець. Після чого насипаємо підготовлені вишні і заливаємо гарячою маринадною заливкою.

Наповнені і залиті гарячим маринадом банки накриваємо кришками, негайно кладемо в каструлю з підігрітою водою і стерилізуємо під час кипіння води.

Час стерилізації банок: ємністю 0,5 л —10 хвилин, ємністю 1,0 л —12 хвилин і ємністю 3,0 л —20 хвилин.

Після стерилізації банки відразу закупорюємо. Перевіряємо якість закупорювання і охолоджуємо повітряним способом.

Приготування заливки (на 5 л)
Змішуємо 1,5 л води і 600 г цукру. Доводимо до кипіння, додаємо 0,2 л столового 5-відсоткового оцту і знову доводимо до кипіння.


Салат із яблук з горіхами та вишнею

Інгредієнти

  • Яблуки кислі — 4  шт.
  • Ядра волоських горіхів — 50  г
  • Вишні — 100  г
  • Цукрова пудра — 4  ст. л.
  • Ванілін — 0.50  ч. л

Спосіб приготування

Яблука ретельно миємо, видаляємо шкірку і насіння, після чого нарізаємо соломкою. Ядра волоських горіхів злегка подрібнюємо. Вишні від’єднуємо від кісточок або використовуємо вже очищені. Підготовлені яблука перемішуємо з вишнями та горіхами.

Розкладаємо салат в порційний посуд і посипаємо пудрою з ваніліном.


Вишнево-молочне желе

Інгредієнти

  • Вишні свіжі — 200  г
  • Молоко — 400  мл
  • Цукор — 5  ст. л.
  • Желатин — 1  ст.л.

Спосіб приготування

Вишні засипаємо цукром (2,5 ложки) і ставимо в холодильник на дві години. Утворений сік зливаємо в банку. Желатин замочуємо в невеликій кількості води на 20 хвилин. Потім в молоці розчиняємо цукор, що залишився і желатин.

У формочки викладаємо вишні, заливаємо молочною сумішшю і ставимо для застигання в холодильник.

Перед подачею на стіл желе заливаємо вишневим соком.


Салат із вишні з морозивом

Інгредієнти

  • Вишні — 200  г
  • Морозиво — 200  г
  • Ядра волоських горіхів — 70  г
  • Цукрова пудра — 3  ст. л.
  • Вершки — 6  ст. л.
  • Йогурт — 4  ст. л.
  • Шоколад тертий — 2  ст. л.

Спосіб приготування

Вишні миємо й обережно видаляємо кісточки. Вершки, йогурт і цукрову пудру збиваємо міксером до отримання однорідної маси і змішуємо з морозивом. Вишні кладемо в отриману суміш, також додаємо подрібнені горіхи, після чого салат перемішуємо і ставимо в холодильник на півгодини.

Готовий салат посипаємо тертим шоколадом.


Бабка із вишень

Інгредієнти

  • Вишні — 250  г
  • Сметана — 65  г
  • Яйця — 2.5  шт.
  • Цукор — 75  г
  • Борошно — 60  г
  • Кориця — 2.5  г
  • Бадьян — 2.5  г
  • Масло вершкове — 5  г
  • Сухарі паніровочні — 1  ст. л.

Спосіб приготування

Вишні промиваємо, очищуємо від кісточок і засипаємо 25 г цукру. Відділяємо жовтки від білків. Білки збиваємо. Цукор, що залишився, розтираємо з яєчними жовтками і сметаною.

Потім додаємо борошно, добре перемішуємо, вводимо збиті білки і вишні.

Форму для випічки змащуємо маслом і посипаємо сухарями. Викладаємо в неї масу і випікаємо в духовці (на невеликому вогні) до готовності.


Телятина, запечена з вишнями

Інгредієнти

  • Телятина (задня частинв) — 180  г
  • Вишні, без кісточок — 4  шт.
  • Кардамон, зерна — 2  шт.
  • Кориця — за смаком
  • Вино червоне — 30  мл
  • Вишневий сироп — 1  ст. л.
  • Масло топлене — за смаком
  • Борошно —  за смаком
  • Сіль — за смаком

Спосіб приготування

М’ясо миємо, злегка підсолюємо і кінцем гострого ножа прорізаємо глибокі отвори. У кожний отвір вставляємо вишню. Коли телятина буде повністю начинена вишнями, кладемо її в глибоку пательню, поливаємо олією, посипаємо товченим кардамоном і корицею. Сковороду поміщаємо в розігріту духовку і тримаємо там м’ясо, поки воно не підрум’яниться.

Потім виймаємо пательню з духовки, крапаємо на м’ясо масло, присипаємо борошном, накриваємо пательню кришкою і знову ставимо в духовку. Коли телятина стане розм’якшуватися, вливаємо вино, вишневий сироп і склянку бульйону. Накриваємо сковороду кришкою і знову ставимо м’ясо в духовку. Запікаємо до готовності, час від часу поливаючи телятину соусом.

Готове м’ясо нарізаємо скибочками і подаємо разом з соусом, в якому воно тушкувалося.


Солодкий суп із вишень

Інгредієнти

  • Вишні — 500  г
  • Крохмаль картопляний — 40  г
  • Цукор — 200  г
  • Вершки — 80  г
  • Кориця — 20  г

Спосіб приготування

Вишні перебираємо, очищуємо від кісточок, обшпарюємо і протираємо через сито. Мезгу заливаємо водою, доводимо до кипіння і проціджуємо. У гарячий вишневий відвар додаємо цукор, добре розмішуємо і вводимо крохмаль, попередньо розведений охолодженим відваром.

Додаємо терту корицю і доводимо до кипіння, після чого змішуємо з вишневим пюре. Подаємо суп охолодженим і з вершками.

ГОТУЄМО З НАМИ
Виноград у сирній «шубці»: рецепт приготування

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Страви на вогнищі
Що приготувати на Пасху
Імператорська пасха
Католицькі великодні страви
Рецепти на Песах
Що приготувати з маци
Страви на Песах
Страви з маци
Вечеря на 8 березня
Що приготувати пісне
Пісні салати
Пісні святкові страви
Смачні пісні страви
Меню на 8 березня
Меню на Великий піст

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
выпечка на старый новый год, что приготовить на старый новый год, рецепты выпечки на старый новый год, отрывной пирог с яблоками, кекс с изюмом на сметане, львовский сырник, печенье с изюмом
Випічка на Старий Новий рік
что приготовить на старый новый год, меню на старый новый год, блюда на старый новый год, щедрая кутья, узвар, вареники с сюрпризом, блинчики с курицей и перцем, свинина в медово-имбирном соусе
Стіл на Старий Новий рік