Як вибрати, закрутити та зберігати консервовані огірки
- Для закруток беріть тільки хороші, міцні, визріли плоди (якщо рецептом не передбачені недостиглі або переспілі) без пошкоджень і вм’ятин.
- Огірки перед консервацією слід расссортіровать за розміром, якістю, ступеня зрілості і замочити в холодній воді на кілька годин. Потім огірки потрібно дуже добре промити
- Мариновані огірки можна зберігати в дерев’яній, скляній, емальованому посуді. Сама ходова в домашніх умовах – скляна банка. Однак для того, щоб почати наповнювати її майбутньої маринованої смакотою, спочатку її потрібно простерилізувати.
ГОТУЄМО З НАМИ
Швидкі малосольні огірки
Як простерилізувати скляні банки: 3 способи
- Моєму банки і кришки гарячою водою з питною содою і кип’ятимо 10-15 хвилин у великій каструлі.
Для консервації підійдуть кришки з лудженої і лакованої жерсті з гумовою прокладкою для створення герметичної середовища. Краще не використовувати кришки з нелаковані жерсті, вона швидко окислиться і смак огірків зіпсується
- Простерилізувати банку можна і за допомогою звичайного чайника. Для цього потрібно закип’ятити в ньому воду і, притуливши банку над носиком, потримати її над парою. Слідкуйте за тим, щоб скло банки під час стерилізації соприкасалось з гарячим металом, інакше банку лопне.
- Для стерилізації можна скористатися і духовкою. Ставимо вимиті і сухі банки в духовку, нагріваємо і через 30 хвилин банки «готові». «Спечені» таким чином баночки швидко заповнюються овочами (поки не охололи) і заливаються розсолом.
Як правильно приготувати розсіл
- Якість розсолу безпосередньо залежить від якості води. Досвідчені кулінари рекомендують використовувати в цих цілях джерельну або колодязну воду.
- Якщо колодязя немає, водопровідну воду краще пропустити через фільтр, закип’ятити або, як варіант, дати відстоятися протягом доби.
- Для солінь найбільше підходить велика кам’яна сіль. А ось йод надає огіркам неприємний присмак, тому від йодованої солі краще відмовитися.
Як стерилізувати консервацію
- У велику каструлю кладемо рушник, на нього ставимо накриті кришками, але незакатані, банки. Наливаємо воду й відправляємо банку на вогонь.
- Потрібно стежити, щоб кришки не зсувалися, а вода в каструлі знаходилася на рівні маринаду в банках.
- Як тільки вода закипить і почне тихо булькати, зменшуємо вогонь, щоб кипіння було ледь помітним, і закриваємо каструлю кришкою. У такому положенні літрові банки залишаємо на 12 хвилин, а після дістаємо, закочуємо та ставимо шийкою вниз на рушник для охолодження.
Коли консервація охолоне, переносимо її в прохолодне місце, де вона і буде зберігатися.
Для кожної партії наливайте нову воду: якщо поставити холодну банку у вже гарячу воду, вона трісне
ГОТУЄМО З НАМИ
Як стерилізувати банки для консервації (відео)
Готуємо разом
Пікулі
Складові:
- Огірки (маленькі) – 25 шт.
- Помідори (дрібні) – 20 шт.
- Морква (солодка) – 5 шт.
- Капуста цвітна – 1 шт.
- Кабачок (маленький) – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста (дрібний) – 25 шт.
- Часник – 25 зубків
- Перець болгарський – 5 шт.
- Селера (стебло без листя) – 1 шт.
- Петрушка (стебло без листя) – 1 шт.
- Кріп (стебло і сухі суцвіття) – за смаком
- Яблуко антонівське – 1 шт.
- Чорна смородина (листя) – по смаку
- Вишня (гілочки з листям) – за смаком
- Вода – 2 л
- Цукор – 120 г
- Сіль – 130 г
- Оцет спиртовий 6% – 200 г
- Лавровий лист – 5 шт.
- Гвоздика – 5 шт.
- Перець чорний горошком – 15 шт.
- Банка (1 л) – 5 шт.
Спосіб приготування
Всі овочі промиваємо. Морквину і цибулю очищаємо, у перцю видаляємо насіннєву частину.
Цвітну капусту ділимо на суцвіття, моркву і кабачки нарізаємо кружечками, кладемо овочі в друшляк і опускаємо їх в окріп на 3-4 хвилини. Зелень нарізаємо шматочками по 3-4 см. Якщо овочі великі, то нарізаємо їх красивими часточками, а якщо дрібні, то залишаємо цілими.
У яблука видаляємо насіння і нарізаємо його невеликими шматочками. Перець розрізаємо на смужки.
З’єднуємо воду з цукром і сіллю, доводимо до кипіння і проціджуємо через полотно. Після ще раз доводимо до кипіння і перед зняттям з вогню, додаємо оцет і спеції.
На дно прокипяченной банки кладемо гілочку чорної смородини, лист вишні, сухе суцвіття кропу, жменю нарізаної зелені і шматочок антонівського яблука. Потім викладаємо овочі (їх потрібно розподіляти в банку щільно): п’ять огірків, чотири помідора, цвітну капусту, шматочки моркви і кабачків, цибуля, часник, смужки перцю, стебла селери і кропу.
Зверху кладемо смородиновий лист з гілочкою, жменю зелені, суцвіття кропу, один лавровий лист, гвоздику і три горошини перцю.
У банку наливаємо гарячий маринад, накриваємо прокипяченной кришкою і стерилізуємо протягом 12 хвилин з моменту закипання води. Після кришки закручуємо за допомогою закаточной машинки і ставимо банку шийкою вниз на рушник.
Через 15 хвилин злегка охолонувшу банку поміщаємо в таз з теплою водою і поступово починаємо її вичерпувати, замінюючи теплу воду в тазу на холодну.
Потім ставимо банку під проточну холодну воду. Через годину вона вже буде повністю холодної. Швидке охолодження зробить овочі смачнішими, а огірки – міцнішими і хрусткими.
Огірки солоні
Складові:
- Огірки (дрібні) – 10 кг
- Вода – 10 л
- Сіль – 600 г
- Кріп (суцвіття) – 300 г
- Смородина чорна (листя) – 50 г
- Естрагон – 50 г
- Вишня – 50 г
- Хрін (кореневище) – 60 г
- Часник – 30 г
- Перець гострий стручковий – 10 г
Спосіб приготування
Щоб приготувати консервовані огірки, замочуємо огірки в холодній воді на 5-6 годин, потім ретельно промиваємо, обдаємо окропом і, поки вони ще теплі, укладаємо в підготовлені банки, перекладаючи шарами прянощів. Закриваємо посуд з огірками на 5-6 годин, щоб вони ввібрали запахи прянощів.
Потім змішуємо воду з сіллю, доводимо до кипіння, охолоджуємо та заливаємо отриманим розсолом огірки. Кладемо за смаком часник і гострий перець, Придавлюємо зверху, загорнутим в чисту тканину, дерев’яним кружком і вантажем, та залишаємо соління на дві-три доби при кімнатній температурі для початку молочнокислого бродіння. Після виносимо їх в підвал.
У міру появи піни кружечок та вантаж слід промивати.
Читайте також: Простий рецепт солоних огірків