Літо в банці: поради та рецепти консервації огірків

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Консервація
Незважаючи на те, що консервування - процес клопіткий, воно того варто: хрусткі огірочки взимку радують несказанно. Ми знайшли кілька порад і парочку рецептів, з якими ваші солоні або мариновані огірки вийдуть смачними з першого разу!
Зберегти в кулінарну книгу

Як вибрати, закрутити та зберігати консервовані огірки

  1. Для закруток беріть тільки хороші, міцні, визріли плоди (якщо рецептом не передбачені недостиглі або переспілі) без пошкоджень і вм’ятин.
  2. Огірки перед консервацією слід расссортіровать за розміром, якістю, ступеня зрілості і замочити в холодній воді на кілька годин. Потім огірки потрібно дуже добре промити
  3. Мариновані огірки можна зберігати в дерев’яній, скляній, емальованому посуді. Сама ходова в домашніх умовах – скляна банка. Однак для того, щоб почати наповнювати її майбутньої маринованої смакотою, спочатку її потрібно простерилізувати.

ГОТУЄМО З НАМИ
Швидкі малосольні огірки

Як простерилізувати скляні банки: 3 способи

  1. Моєму банки і кришки гарячою водою з питною содою і кип’ятимо 10-15 хвилин у великій каструлі.

    Для консервації підійдуть кришки з лудженої і лакованої жерсті з гумовою прокладкою для створення герметичної середовища. Краще не використовувати кришки з нелаковані жерсті, вона швидко окислиться і смак огірків зіпсується

  2. Простерилізувати банку можна і за допомогою звичайного чайника. Для цього потрібно закип’ятити в ньому воду і, притуливши банку над носиком, потримати її над парою. Слідкуйте за тим, щоб скло банки під час стерилізації соприкасалось з гарячим металом, інакше банку лопне.
  3. Для стерилізації можна скористатися і духовкою. Ставимо вимиті і сухі банки в духовку, нагріваємо і через 30 хвилин банки «готові». «Спечені» таким чином баночки швидко заповнюються овочами (поки не охололи) і заливаються розсолом.

Як правильно приготувати розсіл

  1. Якість розсолу безпосередньо залежить від якості води. Досвідчені кулінари рекомендують використовувати в цих цілях джерельну або колодязну воду.
  2. Якщо колодязя немає, водопровідну воду краще пропустити через фільтр, закип’ятити або, як варіант, дати відстоятися протягом доби.
  3. Для солінь найбільше підходить велика кам’яна сіль. А ось йод надає огіркам неприємний присмак, тому від йодованої солі краще відмовитися.

Як стерилізувати консервацію

  1. У велику каструлю кладемо рушник, на нього ставимо накриті кришками, але незакатані, банки. Наливаємо воду й відправляємо банку на вогонь.
  2. Потрібно стежити, щоб кришки не зсувалися, а вода в каструлі знаходилася на рівні маринаду в банках.
  3. Як тільки вода закипить і почне тихо булькати, зменшуємо вогонь, щоб кипіння було ледь помітним, і закриваємо каструлю кришкою. У такому положенні літрові банки залишаємо на 12 хвилин, а після дістаємо, закочуємо та ставимо шийкою вниз на рушник для охолодження.

Коли консервація охолоне, переносимо її в прохолодне місце, де вона і буде зберігатися.

Для кожної партії наливайте нову воду: якщо поставити холодну банку у вже гарячу воду, вона трісне

ГОТУЄМО З НАМИ
Як стерилізувати банки для консервації (відео)

Готуємо разом

Пікулі

Складові:

  • Огірки (маленькі) – 25 шт.
  • Помідори (дрібні) – 20 шт.
  • Морква (солодка) – 5 шт.
  • Капуста цвітна – 1 шт.
  • Кабачок (маленький) – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста (дрібний) – 25 шт.
  • Часник – 25 зубків
  • Перець болгарський – 5 шт.
  • Селера (стебло без листя) – 1 шт.
  • Петрушка (стебло без листя) – 1 шт.
  • Кріп (стебло і сухі суцвіття) – за смаком
  • Яблуко антонівське – 1 шт.
  • Чорна смородина (листя) – по смаку
  • Вишня (гілочки з листям) – за смаком
  • Вода – 2 л
  • Цукор – 120 г
  • Сіль – 130 г
  • Оцет спиртовий 6% – 200 г
  • Лавровий лист – 5 шт.
  • Гвоздика – 5 шт.
  • Перець чорний горошком – 15 шт.
  • Банка (1 л) – 5 шт.

Спосіб приготування

Всі овочі промиваємо. Морквину і цибулю очищаємо, у перцю видаляємо насіннєву частину.

Цвітну капусту ділимо на суцвіття, моркву і кабачки нарізаємо кружечками, кладемо овочі в друшляк і опускаємо їх в окріп на 3-4 хвилини. Зелень нарізаємо шматочками по 3-4 см. Якщо овочі великі, то нарізаємо їх красивими часточками, а якщо дрібні, то залишаємо цілими.

У яблука видаляємо насіння і нарізаємо його невеликими шматочками. Перець розрізаємо на смужки.

З’єднуємо воду з цукром і сіллю, доводимо до кипіння і проціджуємо через полотно. Після ще раз доводимо до кипіння і перед зняттям з вогню, додаємо оцет і спеції.

На дно прокипяченной банки кладемо гілочку чорної смородини, лист вишні, сухе суцвіття кропу, жменю нарізаної зелені і шматочок антонівського яблука. Потім викладаємо овочі (їх потрібно розподіляти в банку щільно): п’ять огірків, чотири помідора, цвітну капусту, шматочки моркви і кабачків, цибуля, часник, смужки перцю, стебла селери і кропу.

Зверху кладемо смородиновий лист з гілочкою, жменю зелені, суцвіття кропу, один лавровий лист, гвоздику і три горошини перцю.

У банку наливаємо гарячий маринад, накриваємо прокипяченной кришкою і стерилізуємо протягом 12 хвилин з моменту закипання води. Після кришки закручуємо за допомогою закаточной машинки і ставимо банку шийкою вниз на рушник.

Через 15 хвилин злегка охолонувшу банку поміщаємо в таз з теплою водою і поступово починаємо її вичерпувати, замінюючи теплу воду в тазу на холодну.

Потім ставимо банку під проточну холодну воду. Через годину вона вже буде повністю холодної. Швидке охолодження зробить овочі смачнішими, а огірки – міцнішими і хрусткими.

Огірки солоні

Складові:

  • Огірки (дрібні) – 10 кг
  • Вода – 10 л
  • Сіль – 600 г
  • Кріп (суцвіття) – 300 г
  • Смородина чорна (листя) – 50 г
  • Естрагон – 50 г
  • Вишня – 50 г
  • Хрін (кореневище) – 60 г
  • Часник – 30 г
  • Перець гострий стручковий – 10 г

Спосіб приготування

Щоб приготувати консервовані огірки, замочуємо огірки в холодній воді на 5-6 годин, потім ретельно промиваємо, обдаємо окропом і, поки вони ще теплі, укладаємо в підготовлені банки, перекладаючи шарами прянощів. Закриваємо посуд з огірками на 5-6 годин, щоб вони ввібрали запахи прянощів.

Потім змішуємо воду з сіллю, доводимо до кипіння, охолоджуємо та заливаємо отриманим розсолом огірки. Кладемо за смаком часник і гострий перець, Придавлюємо зверху, загорнутим в чисту тканину, дерев’яним кружком і вантажем, та залишаємо соління на дві-три доби при кімнатній температурі для початку молочнокислого бродіння. Після виносимо їх в підвал.

У міру появи піни кружечок та вантаж слід промивати.

Читайте також: Простий рецепт солоних огірків

 

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Ароматні грибні салати: оригінальні рецепти
Пироги зі шпинатом: 3 кращих рецепта
Смузі зі шпинатом
Куряча печінка з айвою і шавлією
Печиво: 5 домашніх рецептів
Крем-суп із топінамбура
Ніжні панкейки: рецепти на будь-який смак
Польова каша: як приготувати куліш
Суботні закуски: 5 простих рецептів
Торт Медовик: рецепт приготування
Вихідні по-грузинськи: готуємо хінкалі, хачапурі, пхалі
Сирне печиво
Здоровий сніданок: рецепти страв з гарбуза
Гарбуз під молочним соусом
Рисовий смузі з ананасом і полуницею

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
домашние десерты, рецепты приготовления домашних десертов, рецепты домашних десертов, рецепты десертов, десерт в домашних условиях, яблочный штрудель с корицей, халва из тыквы, десерт из айвы, блинчики с грецкими орехами, тарт груша в хрустале
Домашні десерти осені: 5 смачних рецептів
рецепт десерта из айвы, рецепт приготовления десерта из айвы, как приготовить десерт из айвы, состав десерта из айвы, как приготовить десерт из айвы
Десерт із айви