Сьомга, запечена в вершках
Складові
- Філе сьомги – 1 кг
- Помідори – 2 шт.
- Цибуля-порей – 1 стебло
- Вершки – 400 мл
- Кріп – 2-3 гілочки
- Зелена цибуля – 2-3 пера
- Гостра гірчиця – 1 ст. л.
- Чебрець – дрібка
- Сіль, перець – за смаком
- Вершкове масло – 1 ст. л.
Спосіб приготування:
Духовку розігріваємо до 180 С. Філе звільняємо від шкірки і натираємо з обох сторін сіллю і перцем, змащуємо гірчицею, посипаємо чебрецем і викладаємо в змащену маслом форму.
Порей нарізаємо кружечками, томимо до м’якості на вершковому маслі. Викладаємо на рибу.
Зверху прикриваємо гуртками помідорів, заливаємо теплими вершками і відправляємо в духовку на 30 хвилин. Виймаємо, даємо постояти 5 хвилин, посипаємо подрібненою зеленню і подаємо до столу.
Читайте: Рецепт паски на Великдень
Свинина з часником, запечена в фользі
Складові
- Свинина (філе) – 700 г
- Часник – 5–6 зубчиків
- Гірчиця (соус або в зернах) – за смаком
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
Зубчики часнику розрізаємо на 2-4 частини. У свинині робимо надрізи та вставляємо в них часник.
Натираємо свинину сіллю і перцем, змащуємо гірчицею.
Викладаємо свинину в фольгу, загортаємо. Викладаємо у форму для запікання. Запікаємо при температурі 180 градусів протягом 1,5 годин.
Зелений салат з сиром
Складові
- Листовий салат – великий пучок
- Помідори – 2 шт (или 5 чері),
- Твердий сир – 70 г
- Оливкова олія – за смаком
- Бальзамічний оцет – за смаком
Спосіб приготування:
Салат ммиємо, просушуємо і рвемо руками. Викладаємо в салатницю.
Помідори миємо й нарізаємо шматочками, викладаємо в салат.
Заправляємо салат оливковою олією і бальзамічним оцтом, посипаємо тертим сиром.
Традиційна великодня паска
Складові
- Борошно – 500 г
- Сухі дріжджі – 10 г (або 20 г свіжих дріжджів)
- Молоко – 100 мл
- Вершки жирністю 35% – 130 мл
- Вершкове масло – 100 г
- Жовтки – 5 шт
- Яйце – 1 шт
- Цукор – 150 г
- Ванільний цукор – 1 ст. л.
- Ром – 100 мл
- Сушена журавлина або вишня – 120 г
- Сіль – 1 ч. л.
Спосіб приготування:
Сушену журавлину або вишню заливаємо половиною рому і залишаємо на 2-24 години.
Для опари в миску наливаємо 150 мл теплої (36-38 ° С) води і розводимо в ній дріжджі. Додаємо 100 г борошна і перемішуємо. Накриваємо і ставимо в тепле місце на 1 годину, потім додаємо в опару 100 мл теплого молока і 100 г борошна, перемішуємо і ставимо в тепле місце ще на 1 годину.
Борошно, що залишилося просіюємо гіркою на стіл, робимо поглиблення в центрі і вливаємо розтоплене вершкове масло і вершки. Додаємо ціле яйце, жовтки, цукор, ванільний цукор і сіль. Ретельно вимішуємо руками – повинно вийти еластичне тісто, що не липне до рук
Розігріваємо духовку до 190 ° С. Відкидаємо сухофрукти на сито, даємо стекти всій рідині. Розподіляємо сухофрукти по аркушу паперу для випічки, присипаємо борошном і гарненько обвалюємо їх в ній. Тісто змішуємо з рештою рому і з опарою, ретельно вимішуємо. Додаємо в тісто сухофрукти, ще раз добре вимішуємо і даємо піднятися в теплому місці 2 години.
Викладаємо тісто у форми для паски так, щоб воно займало місце не більше половини обсягу в кожній формі. Даємо піднятися 20-30 хвилин, після чого випікаємо до готовності – паски повинні сильно піднятися.
Якщо проткнути готову паску дерев’яною шпажкою, вона вийде сухою.
Остужаємо паски, уклавши їх набік на застелену рушником подушку. Прикрашаємо за смаком.
Великоднє печиво “Кролики”
Складові
- Розтоплене вершкове масло – 125 г
- Просіяне борошно – 3 склянки
- Цукор – 1 стакан + 1 ст. л.
- Яйця – 2 шт.
- Розпушувач – 3 ч. л.
- Маленькі родзинки
- Кефір – 1 склянка
- Сіль – за смаком
Спосіб приготування:
Розтираємо яйця з однією склянкою цукру, вливаємо кефір і масло, ретельно перемішуємо. Поступово всипаємо борошно, розпушувач і дрібку солі, замішуємо однорідне тісто.
Скачуємо з 2/3 тіста товсту ковбаску, нарізаємо її на рівні шматочки і скочуємо з кожного кульку. З тіста скочуємо тонку ковбаску і нарізати тонкими смужками.
Приліплюємо до кожної кульки по 2 смужки, щоб вийшов кролик з вушками, робимо з родзинок очі. Викладаємо фігурки на застелене пергаментом деко. Змащуємо злегка збитим яйцем, посипаємо 1 ст. л. цукру і випікаємо 20-25 хвилин при 180 ° С.