Календар харчування на Різдвяний піст 2018
С 28 листопада по 6 січня у православних проходить один з найважливіших постів у році — Різдвяний піст 2018. Умовно його ділять на 3 етапи: з 28 листопада по 19 грудня (святкування для святого Миколая Чудотворця), з 20 грудня по 1 січня і з 2 по 6 січня. Різдвяний піст не такий суворий, як Успенський чи Великий — в деякі дні дозволяється їсти рибу, морепродукти, олію і навіть вино. Але від м’яса, яєць, молока та молочних продуктів варто утриматися.
Що можна їсти з 28 листопада по 19 грудня
- Понеділки, середи та п’ятниці
В ці дні потрібно їсти продукти, що не пройшли термо-обробку: овочі, фрукти, горіхи, гриби, мед.
- Вівторки та четверги
В ці дні дозволяється їсти гарячу їжу, приготовану на олії. Можна включати в раціон каші та вегетаріанські супи.
- Суботи та неділі
В ці дні можна все, що і у вівторок та четвер, а також рибу та червоне вино. Ще червоне вино можна випити в понеділок, 4 грудня, так як в цей день відмічається свято Введення в храм Пресвятої Богородиці.
Що можна їсти з 20 грудня по 1 січня
- Понеділок, середа, п’ятниця
Виключно продукти без термообробки: овочі, фрукти, горіхи, гриби та мед (сухоїдення).
- Вівторок, четвер та всі вихідні дні
Можна включити в раціон гарячу їжу, заправлену олією.
Що можна їсти з 2 по 6 січня
Одразу після Нового року можна випити трохи червоного вина, але з 2 по 5 січня пост посилюється — не можна їсти рибу.
- Понеділок, середа, п’ятниця
Тільки сухоїдення.
- Вівторок та четвер
Дозволяється гаряча їжа без олії.
- Вихідні
Дозволяється гаряча їжа з олією.
6 січня, напередодні Різдва вживати їжу не можна до появи першої зірки на небі.