Чим корисна вівсянка
- Вівсяна крупа містить 10-18% білків, близько 6% жирів і до 60% вуглеводів. У 100 г крупи – близько 380 ккал, тому каша досить калорійна.
- Вівсяна каша – це відмінний сніданок. Завдяки багатому вмісту вуглеводів каша дуже ситна і заряджає організм енергією на цілий день.
Для приготування порції каші знадобиться не менше 40-50 г крупи, а якщо додамо молоко і масло (вершкове або рослинне), то отримаємо досить калорійний продукт – близько 200 ккал. Це ще один аргумент, чому вівсянка більше підходить для сніданку, в крайньому випадку, для обіду, коли наші енерговитрати високі.
- Після вівсянки на сніданок ви нескоро зголоднієте – вівсяна каша плавно піднімає рівень цукру в крові, а також регулює його рівень, що запобігає появі цукрового діабету.
- Вівсяна каша допомагає думати: крупа містить вітаміни – В1, В2, В6, К, а також мінерали – калій, магній, фосфор, залізо, хром, марганець, цинк, нікель, фтор, йод. Всі ці елементи позитивно впливають на роботу мозку. Мабуть, Холмс, знав про це.
- Вівсянка – цільнозернова крупа, її оболонка багата клітковиною, яка очищає кишечник. Також вівсяна каша відновлює роботу шлунково-кишкового тракту – крохмаль у складі крупи обволікає стінки кишечника. Ось чому вівсянка дуже корисна тим, хто страждає хворобами шлунка або кишечника.
- Вівсянка допомагає виводити з організму токсини і знижує ймовірність алергії. Також вівсяна каша містить полісахарид-бетаглюкан, який виводить з організму холестерин.
- І, нарешті, вівсянка входить в список продуктів, які піднімають настрій.
Як вівсяну кашу зробити смачною
Не обов’язково впихати в себе вівсяну кашу, приготовану на воді. Вівсянку можна зробити смачною.
- Наприклад, кашу можна приготувати на молоці, додавши цукор, масло.
- Добре поєднувати кашу з ягодами, фруктами, насінням та горіхами.
При цьому, слід пам’ятати, що добавки роблять кашу не тільки більш смачною, але і більш калорійною.
Також можна вівсяну кашу можна зробити більш смачною з допомогою ваніллі та кориці.
Розвантажувальний день на вівсянці
«Вівсянка може підійти і для розвантажувального дня, – каже лікар-дієтолог Надія Мельничук. – Правда, готувати її потрібно буде на воді і без солі. Можна, правда, поєднувати кашу з овочами ».
Для розвантажувального дня потрібно близько 500 г готової каші. Для приготування такої кількості каші потрібно не більше 100-120 г сухої крупи. Тому загальна енергетична цінність раціону виходить невелика.
Вівсяну кашу слід їсти 4-5 разів на день, порції – по 100-120 г через кожні 3 години. незалежно від почуття голоду.
Пити протягом розвантажувального дня можна воду, вітамінні чаї, несолодкий узвар, чай, вранці можна каву без цукру, молоко, кефір, натуральний йогурт.
А ось молоко, кефір або натуральний йогурт – не більш 1-1,5 склянки, тому що молочні та кисломолочние продукти – не вода, а готові харчові продукти з певним складом та енергетичною цінністю.
Замість молочних продуктів можна використовувати і овочі – до 3 порцій на кожен основний прийом їжі (порція – до 150 г). Овочі можна їсти в свіжому або відварному вигляді, заправляти зеленню, лимоном.
Загальна кількість рідини в день – 2-2,5 л.
Такі розвантажувальні дні можна влаштовувати не частіше, ніж раз на тиждень.