Дієта №5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Дієтичні рецепти
Дієта №5 — це лікувальний раціон, розроблений радянським вченим-дієтологом Михайлом Певзнером. Призначена ця дієта для людей із захворюваннями печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. Її мета — змусити відступити хворобу. Як правило, дієту №5 призначає лікар, але можна почати дотримуватися її і самому — якщо знаєте свій точний діагноз
Зберегти в кулінарну книгу

Дієта №5 або стіл №5 — один із 15 столів, розроблених дієтологом Михайлом Певзнером для лікування різних захворювань. Раціон №5, на думку лікаря, є найбільш підходящим для хворих, які страждають захворюваннями печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. І, треба сказати, так вважає не тільки він: в країнах колишнього СРСР ця дієта досі актуальна і в грамотному поєднанні з медпрепаратами цілком виправдовує себе.

Дієта №5 рекомендує вживати певні продукти, а інші – навпаки, виключити з раціону. Харчуватися слід 5 разів на день, а їжу бажано подрібнювати.

ГОТУЄМО З НАМИ
Диета №9: лечебное питание при сахарном диабете

Можна

  • Супи — овочеві з різними крупами, молочні, фруктові.
  • Нежирне м’ясо (яловичина, можна язик і шинку), птиця (курка) і риба (судак, лящ, хек, навага, тріска, чорна ікра) — відварені або приготовані на пару. Рибу і м’ясо після відварювання можна запікати, також можна заливну рибу.
  • Молоко, кефір, сир (не більше 200 г в день). Дозволяються також сирні страви – запіканки, суфле, ватрушки, ліниві вареники і м’який сир.
  • Каші — на воді або на воді з додаванням молока, парові й запечені пудинги, відварні макарони, вермішель.
  • Хліб — черствий білий і чорний (вчорашній), сухарі, сухе печиво, сухий бісквіт. 2 рази в тиждень дозволяється також з’їсти трохи добре випечених булочок або пирогів (але в тісті не повинно бути масла).
  • Яйця варені — не більше 1 в день, омлет (теж з 1 яйця).
  • Овочі та зелень — сирі та в вареному вигляді, різні овочеві страви й гарніри (особливо корисні морква і буряк).
  • Фрукти і ягоди (крім кислих сортів) в сиром, у запеченому і вареному вигляді.
  • Варення (із солодких фруктів і ягід), мед, цукор, мармелад, пастила, зефір (не більш 70 г в день);
  • Овочеві та фруктові соки, неміцний чай, кава з молоком, відвар шипшини.
  • Масло вершкове або рослинна олія додається в готові страви.
  • Соуси — молочні, фруктові та ягідні.
  • Прянощі — кріп, петрушка (листя), можна також додавати в страви трохи гвоздики, кориці, лаврового листа, ванілі.

ГОТУЄМО З НАМИ
Овочевий суп від Даші Малахової (фото)

Не можна

  • Алкоголь.
  • Смажені, гострі, копчені продукти і страви.
  • Жирні сорти м’яса, риби, печінку, мізки, шпик, консерви.
  • Бобові, гриби, шпинат, щавель, цибулю, часник, редьку, редиску, ріпу.
  • Здобу.
  • Морозиво, какао, шоколад.
  • Газовані напої.
  • Прянощі, оцет.

Також на дієті №5 слід обмежити споживання солі – не більше ніж 10 г в день.

Слово експерту

Олександр МАРТИНЧУК
«Центр здорового харчування»
Український НДІ Харчування:

“Стіл №5, як правило, призначають паралельно з основним лікуванням захворювань печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. Прийняти рішення про додержання такого раціону можна і самому, але тільки в тому випадку, якщо ви знаєте свій точний діагноз.

Таке харчування дозволяє зняти загострення хвороби, нормалізувати стан органів травлення і добитися стану стійкої ремісії – зникнення симптомів хвороби.

Важливо не нехтувати забороненими продуктами і стравами – алкоголь, смажене, жирне, копчене і т.д. стимулюють вироблення жовчі. А оскільки при захворюваннях печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів страждають органи, що виробляють жовч, то вживання таких продуктів дає сильне навантаження на них. Що, в свою чергу, може викликати загострення хвороби”.

Поділитися рецептом
Спробуй ще
12 страв на Різдво 2019
Олів’є по-новому: як зробити салат корисним
Білокачанна капуста, запечена з сиром
Як харчуватися під час і після посту: 5 правил
Броколі з морквою
Домашні цукерки без цукру: 5 простих рецептів
Томатний сік зі шпинатом
Смачно та корисно: 3 заготовки на зиму
Як харчуватися влітку: 7 порад для здоров’я та краси
Який обід взяти на роботу влітку: меню на тиждень
5 причин полюбити кабачок
Швидкий суп-пюре з кабачків
Як схуднути влітку: 5 порад
Веселка здоров’я: як за кольором визначити користь овочів і фруктів
Вівсянка, сер: чим корисна вівсяна каша

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
рецепт шарлотки с яблоками в мультиварке, рецепт приготовления шарлотки с яблоками в мультиварке, как приготовить шарлотку с яблоками в мультиварке, состав шарлотки с яблоками в мультиварке, как приготовить шарлотку с яблоками в мультиварке
Шарлотка з яблуками в мультиварці
рецепт постного пирога с яблоками, рецепт приготовления постного пирога с яблоками, как приготовить постный пирог с яблоками, состав постного пирога с яблоками, как приготовить постный пирог с яблоками
Пісний пиріг з яблуками