Як готувати джем з винограду покроково
Крок 1. Виноград гарненько промиваємо
Крок 2. У каструлю, в якій будемо варити джем, видавлюємо м’якоть винограду, шкурки викидаємо. Так робимо з кожною ягодою
Крок 3. Ставимо виноград на середній вогонь і доводимо до кипіння. Потім накриваємо кришкою і варимо приблизно 3-5 хвилин. Якщо потрібно, додаємо трохи води
Крок 4. Проціджуємо вміст через сито, щоб позбутися кісточок. Повертаємо все в каструлю й додаємо решту інгредієнтів – цедру і сік лимона, цукор. Все добре перемішуємо, доводимо до кипіння на сильному вогні, потім варимо джем протягом 20-30 хвилин до готовності
Щоб уникнути пригорання варення, в каструлі зменшуйте вогонь
Крок 5. У процесі варіння з джему знімаємо білу піну. Коли джем буде готовий, стерилізуємо банки й розливаємо в них джем, закупорюємо і даємо охолонути при кімнатній температурі
ГОТУЄМО З НАМИ
Виноград на зиму: кращі рецепти
Джем з винограду готовий!