Для приготування моцарели нам знадобляться:
- 4,5 л молока (непастеризованого);
- 300 мл води;
- 1,5 чайної ложки лимонної кислоти;
- 0,25 таблетки або 0,25 чайної ложки сичужного ферменту;
- 1 чайна ложка солі.
Як приготувати моцарелу:
Розчиняємо лимонну кислоту в 200 мл холодної води, а сичужний фермент в останніх 100 мл. Наливаємо молоко в каструлю, помішуючи, додаємо лимонну кислоту і підігріваємо до 33 градусів, не забуваючи при цьому помішувати суміш. Якщо молоко не починає створожуватися, то нагріваємо до 35-37 градусів.
Знімаємо каструлю з вогню і, потихеньку вливаючи фермент, перемішуємо молоко, рахуємо до тридцяти (не перестаючи помішувати), припиняємо перемішувати, накриваємо каструлю кришкою і відставляємо на 5 хвилин. Вміст каструлі повинен стати схожим на заварний крем, а межі сирних часток і сироватки повинні бути чітко видні. Якщо цього не відбулося, то накриваємо ємність кришкою і залишаємо ще на 5 хвилин.
Коли сирний згусток буде готовий, робимо кілька вертикальних і горизонтальних надрізів згустку, доходячи при цьому лезом ножа до дна ємності – повинні вийти приблизно однакові кубики.
Ставимо каструлю назад на плиту і, дуже акуратно помішуючи й намагаючись не зруйнувати кубики, нагріваємо вміст до 41 градуса. Знімаємо сир з вогню та мішаємо ще 5 хвилин.
Довший час нагрівання зробить моцарелу твердішою.
Далі відділяємо сир від сироватки за допомогою шумівки, застеленій кількома шарами марлі. Одержаний згусток переносимо в чашу для мікрохвильової печі та нагріваємо протягом 30 секунд. Перевіряємо температуру термометром, вона повинна скласти 60 градусів.
Потім акуратно розтягуємо те, що залишилося від кубиків, і починаємо формувати одну велику кулю або кульки моцарели, стискаючи в руках і розгортаючи масу, до появи глянцевого блиску.
Додаємо сіль до холодної сироватки, складаємо в неї кульки і відправляємо в холодильник. Моцарела готова!
Моцарелу можна зберігати в холодильнику всього кілька днів.
Читайте також: