Як зварити розсипчастий рис:
- води наливайте в 2 рази більше, ніж плануєте зварити рису
- рис закладайте тільки в гарячу або киплячу воду
- перед варінням промийте його під проточною водою кілька разів
- в воду з рисом не додавайте приправи
- поки рис варитися, накрийте прозорою кришкою каструлю
- варіть рис на повільному вогні
- в період варіння не відкривайте кришку каструлі, щоб не випускався пар
- після приготування відкрийте кришку і посоліть, поперчіть рис, додайте невелику кількість масла або наповнювачі
Рис – основний продукт харчування для більш ніж трьох мільярдів людей. Але мало хто вміє вибирати і готувати рис правильно…
При звичайному варінні найголовніше – це не використовувати популярну пропорцію: стакан рису + 2 склянки води. Через пестициди в грунті та забруднення атмосфери рис накопичує велику кількість миш’яку. Щоб знизити його рівень, потрібно варити склянку рису в п’яти склянках води (зливаючи зайву воду після готування), або ще краще – замочувати рис на ніч (так можна зменшити кількість миш’яку на 80%).
У світі існує півтори сотні різновидів рису, проте в Україні на полицях магазинів найчастіше можна зустріти:
Жасмин – довгі зерна з ніжним ароматом. Для приготування салатів, гарнірів і десертів.
Басматі – довгі зерна з ніжною структурою і приємним горіховим ароматом. З нього виходить ідеальний розсипчастий гарнір до будь-яких страв. Ідеально підходить для плову.
Арборіо – зерна середнього розміру з високим вмістом крохмалю. Для різотто і супів.
Камоліно – круглі зерна перлового відтінку. Для каш і десертів.
Дикий рис – це рис чорного кольору, який вважається одним із найсмачніших сортів, має приємний горіховий аромат і солодкуватий присмак. Його використовують як для солодких, так і солоних страв.
Чим більше зерно рису піддавалося обробці, тим менше в ньому збереглося корисних речовин і мінералів. За ступенем обробки рис буває:
Нешліфований – найкорисніший, найдорожчий. У нього світло-коричневий колір і яскраво-виражений смак і аромат.
Шліфований – найдоступніший рис, малокорисний.
Пропарений – у нього золотистий, напівпрозорий відтінок. Зерна спочатку миють, вимочують, обробляють парою, потім сушать і шліфують. Завдяки паровій обробці в такому рисі зберігається більше корисних речовин, ніж в шліфованому.
Коли ви вибрали якісний і корисний рис, можна приготувати з нього відмінний гарнір, використовуючи один з оригінальних рецептів проекту “Все буде смачно!”
Як зварити розсипчастий рис?
В основному рис складається з крохмалю, під час приготування він виділяється і утворює клейстер, який склеює рисинків між собою. Каша може вийти одним комком, а ще клейстер обволікає крупинки і не дає сокам з інших продуктів проникати в рис, тому він виходить несмачним.
Крок 1
Щоб цього не сталося, потрібно попередньо замочити рис. Так він розбухне і при приготуванні виділиться менше крохмалю. Потрібно залити рис холодною водою, щоб вона покривала його на 2 пальці. Залишити так на годину, а краще на дві, поки рис не набубнявіє і не збільшиться в об’ємі.
Крок 2
Потім зливаємо воду, що залишилася, і готуємо посуд, в якому будемо варити рис. Потрібен казанок. Щоб рис був ніжним і 100% не злипся, ми зваримо його з вершковим маслом. У казанок кладемо 50 г масла і розтоплюємо.
Крок 3
Рис ми заздалегідь замочили, тому щоб його відварити, нам потрібно менше води – пропорція повинна бути 1:1. Наприклад, на 2 склянки рису необхідно додати в казанок 2 склянки окропу. Відразу ж у воду кладемо ½ ч. л. солі і перемішуємо.
Крок 4
Відправляємо рис у воду і залишаємо варитися на 15 хвилин на середньому вогні під кришкою. І в цей час рис ми не перемішуємо, інакше поламаються крупинки. Коли води зовсім не залишиться – рис зварився. Рис повинен настоятися. Тому накриваємо казанок кришкою і залишаємо на півгодини.
Ледачий рис
Інгредієнти для ледачого рису
- рис (пропарений) – 240 г
- кукурудза (заморожена) – 60 г
- зелений горошок (заморожений) – 60 г
- цибуля – 1 шт.
- часник – 1 зубчик
- сіль – 5 г
- чорний мелений перець – 3 г
- коріандр – 1 г
- олія – 20 мл
- вершкове масло – 40 г
- зелений чай з жасмином – 3 г
Як приготувати ледачий рис
- У змащену маслом форму шарами викладіть обсмажену цибулю та часник, рис, кукурудзу, зелений горошок. Посипте сіллю, чорним меленим перцем та коріандром.
- Залийте зеленим чаєм з жасмином в пропорції 1 до 2. Зверху покладіть кілька слайсів вершкового масла.
- Накрийте фольгою і випікайте 25 хв. в розігрітій до 180°C духовці. За 10 хв. до готовності зніміть фольгу.
Кольорова молочна рисова каша
Інгредієнти для кольорового рису
- Рис круглий – 300 г
- Молоко – 120 мл
- Масло вершкове – 30 г
- Цукор – за смаком
- Сіль
- Вишня – 150 г
- Шпинат розморожений листовий – 50 г
- Чорниця – 150 г
- М’ята
- Цукор – 75 г
Як приготувати кольоровий рис
Готуємо рис:
1. Рис промийте в холодній воді, поки вода не стане прозорою. Налийте воду в каструлю. Додайте сіль.
2. Висипте рис у воду, додайте вершкове масло. Накрийте кришкою і варіть 7 хв.
3. Доведіть молоко до кипіння і влийте його в готовий рис. Варіть ще 10 хв.
Готуємо барвники:
1. З вишні та чорниці вичавте сік за допомогою марлі. Рожевий і фіолетовий барвники готові.
2. Розморожений шпинат пропустіть через блендер і вичавте сік за допомогою марлі. Зелений барвник готовий.
Готуємо кольорову молочну кашу:
1. Кашу розділіть на три частини.
2. У кожну кашу додайте барвник. Змішайте до однорідного кольору.
Готуємо декор з ягід:
1. Ягоди насипте в сотейник, залийте водою, додайте цукор.
2. Доведіть суміш до кипіння і після цього варіть ще 3-5 хв.
Рис з овочами
Інгредієнти для рису з овочами
- Рис довгозернистий – 300 г
- Соняшникова олія – 2 ст. л.
- Лимонний сік – 1 ст. л.
- Сіль – 2 ч. л.
- Болгарський перець – 1 шт.
- Середня морква – 1 шт.
- Заморожена кукурудза – 100 г
- Заморожений зелений горошок – 100 г
- Шампіньйони – 100 г
- Чебрець для декору
Готуємо рис:
1. Рис промийте спочатку в теплій воді, потім – у гарячій, поки вода не стане прозорою.
2. Налийте воду в каструлю. Додайте сіль. Висипте рис у воду.
3. Накрийте кришкою і не відкривайте до кінця варіння.
4. Варіть рис на великому вогні, поки не закипить, потім зменште вогонь до мінімуму і варіть ще 20 хв.
5. Коли рис буде готовий, погасіть вогонь, відкрийте кришку і додайте соняшникову олію.
6. Перемішайте рис і накрийте вафельним рушником, щоб увібрати зайву вологу.
Готуємо овочі:
1. Поставте глибоку сковороду на вогонь, налийте олію.
2. На розігріту сковороду висипте нарізані перець, печериці, моркву, розморожений горошок і кукурудзу.
Обсмажте 5 хв. до скоринки.3. Потім до овочів налийте півсклянки води, посоліть, поперчіть і тушкуйте 10 хв.
Рис по-перськи
Інгредієнти для риса по-перськи
- рис (довгозернистий) – 480 г
- морква – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- арахіс – 100 г
- курага – 200 г
- родзинки – 100 г
- волоські горіхи – 100 г
- апельсин – 1 шт.
- вершкове масло – 70 г
- олія – 20 мл
- сіль – 5 г
- кардамон – 2 г
- аніс – 2 зірочки
- барбарис – 10 г
Як приготувати рис по-перськи
- У розтоплене вершкове масло викладіть замочений у воді рис. Залийте окропом (1 до 1), посоліть, проваріть 15 хв.
- Подрібнену цибулю та моркву обсмажте на суміші вершкового масла та олії. Додайте апельсинову цедру, кардамон, аніс, барбарис, замочені родзинки та шматочки кураги, подрібнені горіхи.
- Витримайте на вогні кілька хвилин і дістаньте цедру. Перекладіть суміш у відварений рис. Перемішайте та залиште настоюватись на 30 хв.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як приготувати рис для суші?