Як приготувати яблучний пиріг від Лізи Глинської
Складові:
Для пісочного тіста:
- Борошно – 200 г
- Вершкове масло – 100 г (масло повинно бути не розм’якшеним і краще порізати його на маленькі кубики і зберігати в холодильнику)
- Цукор – 20 г
- Яйце – 1 шт.
- Вода – 1 ч.л.
- Ваніль
- Сіль – дрібка
Для начинки:
- Яблука (великі, твердих сортів) – 5 шт.
- Вершкове масло – 30 г
- Цукор – 30 г
- Вода – 30 мл
- Ваніль
Кориця – паличка
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
Готуємо пісочне тісто
- Змішуємо борошно, цукор, ваніль і вершкове масло (холодне). Розтираємо все інгредієнти до утворення крихти. Додаємо яйце і воду, перемішуємо.
- Викладаємо тісто на стіл і розтираємо основою долоні не менше 5 разів, поки тісто не стане однорідним і не скачається.
- Викладаємо тісто на пергамент і відправляємо в холодильник на 15 хвилин.
Готуємо начинку
- З яблук знімаємо шкірку і прибираємо насіння.
- 2,5 яблука нарізаємо маленькими кубиками, як на вінегрет. Решту яблук відкладаємо.
- У сотейник викладаємо масло, ваніль, цукор і паличку кориці, ставимо на вогонь. Коли масло розтопиться, додаємо туди дрібно нарізані яблука і воду. За бажанням в начинку можна додати ром.
- Томимо на середньому вогні, поки яблука не стануть м’якими, а вода і сік не випарується. Стежимо, щоб яблука не перетворилися в кашу.
- Решту яблук нарізаємо тонкими півкільцями.
Готуємо пиріг
- Поки готується начинка, беремо роз’ємну форму з невисокими бортиками, змащуємо її вершковим маслом. Розкачуємо тісто і викладаємо на форму – робимо на зразок тарталетки. Проколюємо виделкою дно тіста, щоб воно не піднялося.
- Викладаємо на тісто яблучну начинку, а поверх неї щільно по колу – яблучні півкільця. Поверх яблук викладаємо невеликі шматочки масла, посипаємо зверху цукром.
- Ставимо пиріг в попередньо розігріту до 170 ° C духовку на 40-45 хвилин. Стежимо, щоб яблука не згоріли. Після приготування даємо пирогу охолонути і дістаємо з форми.