Тісто для самси
СКЛАДОВІ
- Борошно — 650 г
- Яйця— 3 шт. (1 — для тіста, 2 — для змащування)
- Вода — 250 мл
- Вершкове масло — 200 г (50 г — для тіста, 150 г — для слойки)
- Сіль — 0,5 ч.л.
- Чорний і білий кунжут — по 1 ч.л.
- Крохмаль — 60 г
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Нагріваємо воду до 50-60 ° C і додаємо вершкове масло.
- Збиваємо до однорідності яйце. 3/4 борошна змішуємо з сіллю. Частину борошна залишаємо для замісу.
- Рідку масу поступово вливаємо в борошно, замішуючи тісто. Підсипаємо борошно до тих пір, поки тісто не стане еластичним, щільним і не перестане липнути. Залишаємо його на 20 хвилин в мисці під плівкою.
- Розтоплюємо вершкове масло в духовці та зливаємо чистий жир. Остужаємо масло.
- Тісто розділяємо на 3 частини. Посипаємо стіл крохмалем. Розкачуємо з тіста 3 тонких кола. Змащуємо перший топленим вершковим маслом. Чекаємо, поки масло не охолоне.
- Ставимо на нього другий пласт і також змащуємо топленим маслом, залишаємо на 5 хвилин. Так само робимо з третьою порцією тіста. Потім надаємо тісту форму квадрата, звертаємо його щільним рулетом.
- Поділяємо його на порції 1,5-2 см завтовшки. Кінчик тіста закручуємо на одну зі сторін заготовки. Відправляємо заготовки в морозилку на 15-20 хвилин, потім розгортаємо їх колами з тонкими серединками.
- Викладаємо на круги начинку. Надаємо самсі форму трикутника або квадрата. Кладемо самсу швом вниз на змащене деко з пергаментом.
- Випікаємо 30-40 хвилин при температурі 200 ° C. За 15 хвилин до готовності змащуємо самсу жовтком з водою і присипаємо кунжутом.
Самса з горіхами
СКЛАДОВІ (для начинки)
- Волоські горіхи — 200 г
- Цукрова пудра — 60 г
- Вершкове масло — 25 г
- Яблука — 2 шт.
- Кориця — 2 г
- Молотий кардамон — 2 г
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Горіхи подрібнюємо в блендері й обсмажуємо на сухій пательні до золотистого відтінку.
- Яблука натираємо на крупній тертці. Додаємо на пательню цукрову пудру, вершкове масло, а потім – яблука, корицю і кардамон.
- На розкатані кола тіста викладаємо по 1 ст. л. начинки, стягуємо над нею тісто гармошкою і защипуємо.
- Викладаємо на пергамент швом вниз. Випікаємо 15 хвилин при температурі 200 ° C.
Самса з сиром та зеленню
СКЛАДОВІ (для начинки)
- Сулугуні — 200 г
- Часник— 1 зубчик
- Петрушка — 10 гілочок
- Кріп— 10 гілочок
- Кінза — 10 гілочок
- Базилік — 10 листочків
- Сіль — 0,5 ч.л.
- Горошини чорного перця — 5 шт.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Сулугуні натираємо на крупній тертці. Часник подрібнюємо. Крупно нарізаємо чисту суху зелень.
- Перетираємо в ступці горошини перцю, сіль, часник і зелень в кашку.
- Змішуємо зелень зі спеціями та сиром. Викладаємо на круги тіста по столовій ложці.
М’ясна самса
СКЛАДОВІ (для начинки)
- Яловичина — 500 г
- Свиняче сало — 100 г
- Циуля — 300 г
- Зіра — 1 ч. л.
- Чорний мелений перець — 1/4 ч. л.
- Молотий коріандр — 1/4 ч. л.
- Сіль — 1 ч. л.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- М’ясо миємо, обсушуємо та видаляємо з нього плівки. Потім нарізаємо м’ясо брусочками та відправляємо ненадовго в морозилку.
- Подрібнюємо його на 5-міліметрові кубики.
- Сало пропускаємо через м’ясорубку.
- Дрібно нарізаємо цибулю і мнемо її руками.
- Замішуємо фарш і додаємо до нього спеції. Викладаємо на круги тіста по 1 ст. л. начинки.