Що приготувати на Пасху

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Великдень 2018
Не знаєте, що приготувати на Великдень? Скористайтеся нашими порадами.
Зберегти в кулінарну книгу

Великдень – одне з фундаментальних обрядових свят християнського світу, воно символізує торжество життя над смертю і вінчає найсуворіший в році сорокаденний піст. Недарма його друга назва «Торжество торжеств». Великдень – свято сімейне і підготовка до нього починається задовго до того моменту, коли в небі спалахне зірка, яка знаменує початок Світлого Воскресіння. Всю ніч триває Служба, а вранці, зустрівши схід Нового Дня, вся сім’я збирається за святковим столом.

Меню для Пасхи – особливе. На столі обов’язково повинні бути присутніми паска і крашанки (фарбовані яйця). Ці страви – не просто данина традиціям, вони передають глибокий символічний зміст стародавнього свята. Так, яйця символізують відродження життя, а паска нагадує про Христове тіло, яке було пренесени в жертву в спокутування гріхів людських. Компанію фаворитам пасхальної трапези складає безліч страв – символів божественної щедрості і достатку. Пропонуємо кілька варіантів страв для вашого пасхального меню.


ГОТУЄМО РАЗОМ

Паска

СКЛАДОВІ

  • Для паски:
  • Борошно – 400 г
  • Цукор (пісок) – 100 г
  • Масло вершкове – 160 г
  • Яйця – 5 шт.
  • Молоко – 0,5 склянки
  • Ізюм – 80 г
  • Вода – 15 г
  • Сіль – 2 г
  • Дріжджі – 20 г
  • ваніль
    Для глазурі:
  • Цукрова пудра – 1 стакан
  • Білок яєчний – 2 шт.
  • Лимонний сік – 8-10 крапель

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Дріжджі розводимо з теплою водою, а третю частину борошна змішуємо з теплим молоком. Потім дріжджі додаємо до борошна і молока і ставимо в тепле місце на півтори години.
  2. Вершкове масло, цукор, сіль і ваніль (на кінчику ножа) змішуємо до отримання однорідної маси. Потім, постійно помішуючи, додаємо яйця, родзинки, борошно і замішуємо тісто. Далі додаємо в тісто опару (молоко з дріжджами і борошном) і залишаємо ще на півтори години в теплому місці. Після закінчення цього часу тісто добре розминаємо, скочується у вигляді кулі, поміщаємо в форму, змащену маслом, і залишаємо на півтори години, щоб тісто піднялося.
  3. Після розігріваємо духовку до температури 180-200 ° С і поміщаємо в неї паску. Випікаємо протягом години. Поки паска печеться, робимо глазур.
  4. Для глазурі збиваємо білки до тих пір, поки вони не збільшаться в 3-4 рази. Поки збиваємо білки, всипаємо невеликими порціями цукрову пудру.
  5. Потім додаємо лимонний сік і розтираємо глазур таким чином, щоб вона вийшла пишною. Наносимо її на готову паску, а зверху посипаємо різнобарвною солодкою крихтою.

Паска «Княжа»

СКЛАДОВІ

  • Яйця – 10 шт.;
  • Сметана – 4 склянки;
  • Вершки свіжі – 1 л;
  • Цукор – 1 склянка
  • ваніль

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Яйця змішуємо зі сметаною, додаємо вершки і добре перемішуємо. Ставимо на вогонь і варимо, постійно помішуючи, поки не відокремиться сироватка.
  2. Кладемо масу в серветку і переносимо в холодне місце, поки не стече сироватка. Змішуємо цукор з ваніллю (на кінчику ножа). Потім перекладаємо масу на блюдо, добре розтираємо, додаємо «ванільний» цукор, перемішуємо і викладаємо в пасочницу.
  3. Готову паску прикрашаємо невеликими різнокольоровими льодяниками, родзинками, красиво нарізаним мармеладом.

Великодній баранчик

СКЛАДОВІ

  • Масло вершкове – 125 г;
  • Цукор – 125 г;
  • Ванільний цукор – 1 пакетик;
  • Цедра одного лимона (терта);
  • Яйце – 2 шт.;
  • Борошно – 125 г;
  • Розпушувач – 1 ч. л. (повна);
  • Лимонна глазур – 100 г;
  • Кокосова стружка – 50 г;
  • Родзинки в шоколадній глазурі – 2 шт.;
  • Жир;
  • Сухарі паніровочні

ІНВЕНТАР:

Фігурна форма у вигляді баранчика (750 мл)

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Збиваємо міксером вершкове масло, потім додаємо до нього цукровий пісок, ванільний цукор, яйця і лимонну цедру.
  2. Борошно змішати з розпушувачем і поступово, невеликими порціями, додаємо масло з цукром і цедрою. Духовку нагріваємо до температури 175 ° С. Для того, щоб тісто не пристало до форми, змащуємо її жиром і посипаємо панірувальними сухарями. Наповнюємо форму тістом і випікаємо протягом години.
  3. Після того, як тісто буде готове, залишаємо його в формі ще на 5 хвилин, потім дістаємо і даємо охолонути.
  4. Лимонну глазур розтоплюємо на водяній бані, потім наносимо її на баранчика і даємо злегка підсохнути. Після обсипаємо баранчика кокосовою стружкою, а з родзинок робимо очі.

Кошики з рибою

СКЛАДОВІ

Для тіста:

  • Борошно – 170 г
  • Маргарин – 40 г
  • Молоко – 40 мл
  • Сметана – 20 г
  • Яйце – 1 шт.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Сіль за смаком

Для начинки:

  • Риба – 1 шт.;
  • Гриби варені – 40 г;
  • Сир тертий – 15 г;
  • Масло вершкове – 15 г;

Для молочного соусу:

  • Борошно – 1 ст. л.;
  • Масло вершкове – 1 ст. л.;
  • Молоко – 1,5 склянки;
  • Цукор – 0,5 ч. л.;
  • сіль;
  • Жовток – 1 шт.

Для білого соусу:

  • Рибний бульйон – 2 склянки;
  • Борошно – 1 ст. л.;
  • Жовток – 2 шт.;
  • Масло вершкове – 3 ст. л.;
  • Цибуля ріпчаста – 1/4 шт.;
  • Корінь петрушки дрібно нарізаний – 1 ч. л.;
  • сіль;
  • Перець чорний мелений;
  • Лимонний сік

ІНВЕНТАР

Форми для кошичків

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Маргарин розм’якшуємо і з’єднуємо з яйцем, цукром, сіллю, молоком, сметаною і перемішуємо. Борошно просіваємо, робимо в ній воронку, викладаємо в неї отриману масу, швидко замішуємо тісто і ставимо його на 20 хвилин на холод.
  2. Готове тісто розгортаємо пластом товщиною 3 мм і вирізаємо з нього кружечки за розміром формочок. Потім тісто розподіляємо по стінках і дну формочок, порожнечі заповнюємо крупою (рисом або горохом) і випікаємо. Готові кошички звільняємо від крупи і охолоджуємо.
  3. Готуємо молочний соус.Для молочного соусу на вершковому маслі підсмажуємо борошно, поки воно не набуде золотистого кольору, а потім поступово, щоб не утворилося грудок, вводимо в неї молоко. Потім соус солимо, додаємо цукор і варимо протягом 10 хвилин, постійно помішуючи. В кінці варіння додаємо жовток.
  4. Готуємо білий соус. Знову обсмажуємо на вершковому маслі (2 ст. ложки) борошно і, постійно помішуючи, вводимо бульйон, розмішуємо до утворення однорідної маси. Цибулю дрібно нарізаємо і разом з коренем петрушки додаємо до бульйону з борошном і варимо при слабкому кипінні 30-35 хвилин. В кінці додаємо сіль, перець, потім соус проціджуємо, овочі перетираємо через сито і добре перемішуємо з соусом.
  5. Збиваємо в соус два жовтки, кладемо вершкове масло, нагріваємо і вливаємо трохи лимонного соку.
  6. Готуємо начинку. Далі рибу очищаємо від кісток, шкіри і нарізаємо дрібними скибочками. Так само нарізаємо і гриби, а потім разом з рибою припускаємо в білому соусі.
  7. Готову масу розкладаємо по кошиках, заливаємо її зверху молочним соусом, посипаємо тертим сиром, скроплюємо розтопленим маслом і запікаємо.

Ковбаса домашня

СКЛАДОВІ

  • Свинина – 1 кг;
  • Телятина – 200 г;
  • Сало – 400 г;
  • Часник – 8 зубчиків;
  • Перець чорний (мелений) – 0,5 ч. л.;
  • Сіль – 2 ч. л.;
  • Кишки очищені – 300 г

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. М’ясо і сало нарізаємо маленькими кубиками. Додаємо часник, сіль і перець. Вливаємо трохи води.
  2. За допомогою м’ясорубки, нещільно заповнюємо кишки. Зав’язуємо і ставимо їх в холодне місце на 5 годин.
  3. Потім кладемо ковбасу на деко, проколюємо в декількох місцях голкою. Смажимо одну годину, періодично перевертаючи і проколюючи голкою.

Холодець зі свинини по-українськи

СКЛАДОВІ

  • Свинина – 500 г;
  • Вода – 800 г;
  • Цибуля ріпчаста – 30 г;
  • Буряк – 300 г;
  • Морква – 300 г;
  • Лавровий лист;
  • Перець чорний горошком;
  • Сіль

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Свинину добре промиваємо і варимо від 6 до 8 годин на дуже повільному вогні, без кипіння, щоб початковий обсяг води зменшився наполовину. За 1-1,5 до закінчення варіння додаємо в бульйон ріпчасту цибулю, а за 20 хвилин – перець, лавровий лист і сіль.
  2. Виймаємо м’ясо з бульйону, відокремлюємо від кісток і нарізаємо на шматочки. Бульйон проціджуємо. Окремо варимо буряк і моркву, потім нарізаємо їх кубиками.
  3. У форму викладаємо шар м’яса, потім шар з буряка і моркви, потім знову шар з м’яса і т.д. Заливаємо продукти бульйоном і ставимо на холод до застигання.

Салат з куркою

СКЛАДОВІ

  • Помідори свіжі (середні) – 6 шт.;
  • Огірки свіжі – 1-1,5 шт.;
  • Горошок зелений (консервований, без соку) – 1/3 склянки;
  • Каперси – 2 ст. л.;
  • Курка варена – 100-120 г;
  • Майонез – 1/4 склянки;
  • Оцет – трохи;
  • Сіль;
  • Перець;
  • Зелень петрушки;
  • Листя салату

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. У помідорів зрізаємо верхівки і виймаємо ложкою м’якоть. Огірки обполіскуємо і нарізаємо дрібними кубиками (0,5 см). Таким же чином нарізаємо і курку.
  2. Змішуємо курку з огірком, каперсами і горошком, додаємо оцет, сіль, перець і заправляємо майонезом. Далі вводимо в суміш 1/3 склянки м’якоті помідорів, перемішуємо і начиняємо помідори.
  3. На блюдо кладемо листя салату, на них розміщуємо фаршировані помідори, посипаємо їх зверху зеленню і подаємо до столу.

Салат з кукурудзи, моркви і солодкого перцю

СКЛАДОВІ

  • Кукурудза консервована (без соку) – 350 г;
  • Перець зелений солодкий – 1-2 шт.;
  • Перець солодкий червоний – 1-2 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Зелена цибуля

Для соусу:

  • Молоко – 2 ст. л.;
  • Майонез – 1/2 склянки;
  • Оцет – 2 ст. л.;
  • Цукор – 2 ст. л.;
  • Сіль;
  • Перець

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Перець обполіскуємо і нарізаємо дрібними кубиками, моркву очищаємо і натираємо на крупній тертці. Змішуємо кукурудзу з підготовленими овочами і зеленою цибулею.
  2. Для соусу в окремому посуді змішуємо молоко, майонез, цукор, сіль і перець. Заправляємо овочі соусом і подаємо до столу.

Голубці з шинкою і квасолею

СКЛАДОВІ

  • Капуста білокачанна – 160 г;
  • Шинка або грудинка свиняча копчена – 20 г;
  • Квасоля (відварена) – 40 г;
  • Соус молочний – 20 г;
  • Яйце – 1/4 шт.;
  • Цибуля ріпчаста – 30 г;
  • Сало свиняче пряжене – 15 г;
  • Сметана – 50 г;
  • Соус томатний – 100 г;
  • Борошно – 5 г;
  • Зелень – 5 г
  • Сіль

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. У капусти прибираємо пошкоджені листя, вирізаємо качан і промиваємо качан холодною водою.
  2. Після цього капусту опускаємо в окріп і варимо протягом 12-15 хвилин до напівготовності. При варінні слід стежити, щоб листя не переварилось або недоварилось – вони можуть порватися.
  3. Після того, як капуста дійде до необхідного стану, виймаємо її з каструлі і охолоджуємо. Тепер розбираємо качан на окремі листи, а тверді потовщення відбиваємо або зрізаємо.
  4. Копчену шинку або грудинку нарізаємо кубиками. Цибулю дрібно кришимо і підсмажуємо разом з шинкою, потім додаємо квасолю і перемішуємо. В густий молочний соус додаємо яєчний жовток, посічену зелень петрушки і заправляємо фарш.
  5. Викладаємо фарш по 40-50 г на підготовлені капустяне листя, звертаємо конвертиком (починаючи з боку держака) і укладаємо голубці рядами в сотейник. Потім заливаємо сметаною і тушкуємо до тих пір, поки капуста не стане м’якою.
  6. При подачі поливаємо томатним соусом і посипаємо зеленню.

Яловичина з овочами

СКЛАДОВІ

  • Яловичина – 1 кг;
  • Картопля – 1 кг;
  • Цибуля ріпчаста – 300 г;
  • Кабачок – 250 г;
  • Часник – 5 зубчиків;
  • Олія – ​​125 мл;
  • Гірчиця – 2 ч. л.;
  • Суміш прованських трав – 2 ст. ложки
  • Сік одного лимона;
  • сіль
  • перець

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Робимо маринад для м’яса.Часник очищаємо і дрібно нарізаємо, потім змішуємо його з рослинним маслом, лимонним соком, гірчицею, спеціями і сіллю. Беремо половину маринаду і обмазуємо ним м’ясо, загортаємо його в фольгу і залишаємо на 2 години.
  2. Після закінчення цього часу розігріваємо духовку до 200 ° С, деко змащуємо жиром, дістаємо з фольги м’ясо і укладаємо на деко. Запікаємо в духовці протягом двох годин, час від часу поливаючи маринадом.
  3. Картоплю і цибулю очищаємо, обполіскуємо і розрізаємо на чотири частини. Кладемо їх до м’яса через 60 хвилин після того, як м’ясо було поставлено в духовку.
  4. Кабачок очищаємо від шкірки, нарізаємо кружечками і додаємо до м’яса і картоплі за 15 хвилин до закінчення процесу готування.
  5. Перед подачею м’ясо нарізаємо і подаємо разом з овочами.
Поділитися рецептом
Спробуй ще
Сніданок на День матері
Страви на День матері
Рецепти шашлику
Страви на вогнищі
Імператорська пасха
Католицькі великодні страви
Рецепти на Песах
Що приготувати з маци
Страви на Песах
Страви з маци
Вечеря на 8 березня
Що приготувати пісне
Пісні салати
Пісні святкові страви
Смачні пісні страви

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
выпечка на старый новый год, что приготовить на старый новый год, рецепты выпечки на старый новый год, отрывной пирог с яблоками, кекс с изюмом на сметане, львовский сырник, печенье с изюмом
Випічка на Старий Новий рік
что приготовить на старый новый год, меню на старый новый год, блюда на старый новый год, щедрая кутья, узвар, вареники с сюрпризом, блинчики с курицей и перцем, свинина в медово-имбирном соусе
Стіл на Старий Новий рік