Як працює дієта за глікемічним індексом
Суть дієти – замінити прості вуглеводи на складні. Саме ці вуглеводи дуже швидко засвоюються організмом, унаслідок чого викликають різке підвищення цукру в крові. Раптове підвищення цукру в крові, а потім такий же різкий його спад є причиною хибного голоду – поївши, людина через деякий час знову хоче їсти. А з’їдені прості вуглеводи відкладаються у вигляді жиру на животі та стегнах.
Складні вуглеводи працюють інакше: повільно засвоюються, надовго насичують організм і не викликають стрибків цукру в крові. Саме тому ця дієта спочатку була розроблена для людей, які страждають на цукровий діабет (для них небезпечні різкі стрибки цукру в крові).
Визначити, який це вуглевод – простий чи складний, допомагає глікемічний індекс (ГІ) продукту. Він показує, наскільки зросте вміст цукру в крові, залежно від того, який продукт ви з’їли. Визначити ГІ допоможе таблиця.
Таблиця глікемічних індексів продуктів
Продукти з низьким глікемічним індексом:
|
Зелені овочі, помідори |
15 |
|
Лимон |
15 |
|
Горіхи (різні) |
15-25 |
|
Квасоля червона |
19 |
|
Рисові висівки |
19 |
|
Брусниця, журавлина |
20 |
|
Вишня |
22 |
|
Шоколад чорний (60 % какао) |
25 |
|
Молоко незбиране |
28 |
|
Квасоля |
30 |
|
Молоко знежирене |
32 |
|
Сливи |
33 |
|
Йогурт нежирний фруктовий |
33 |
|
Груші |
35 |
|
Яблука |
35-40 |
|
Хліб із цільного борошна |
35 |
|
Хліб ячмінний |
38 |
|
Фініки (сушені) |
40 |
|
Вівсяні пластівці |
40 |
|
Гречана каша |
40 |
|
Суниці, полуниця, аґрус |
40 |
|
Фруктові соки |
40-45 |
|
Спагеті білі, макарони |
42 |
|
Апельсини, мандарини |
42 |
Продукти із середнім глікемічним індексом:
|
Консервований горошок |
43 |
|
Диня |
43 |
|
Абрикоси |
44 |
|
Персики |
44 |
|
Пиво, квас |
45 |
|
Виноград |
46 |
|
Рис відварний |
47 |
|
Хліб з висівками |
47 |
|
Горошок зелений |
47 |
|
Грейпфрутовий сік |
49 |
|
Ячмінні пластівці |
50 |
|
Манго, ківі |
50 |
|
Хліб з борошна грубого помелу з висівками |
50 |
|
Квасоля консервована |
52 |
|
Рис коричневий |
55 |
|
Вівсяне печиво |
55 |
|
Вівсяні висівки |
55 |
|
Гречка |
55 |
|
Картопля варена |
56 |
|
Манго |
56 |
|
Банани |
57 |
|
Макарони |
60 |
|
Житній хліб |
63 |
|
Буряк |
65 |
|
Манна каша |
66 |
|
Родзинки |
67 |
|
Сухофрукти |
67 |
|
Хліб білий |
70 |
|
Борошно пшеничне (в/ґатунку) |
70 |
|
Білий рис |
70 |
|
Кукурудза |
70 |
|
Картопляне пюре |
70 |
Продукти з високим глікемічним індексом:
|
Кавун |
71 |
|
Пшеничні пластівці |
73 |
|
Хлібці пшеничні |
75 |
|
Картопля фрі |
75 |
|
Кукурудзяні пластівці |
80 |
|
Карамель |
80 |
|
Картопля печена |
85 |
|
Мед |
88 |
Дієта за глікемічним індексом
Перший етап. Схуднення
- Слід харчуватися продуктами з низьким глікемічним індексом – з першої таблиці.
- Порції мають бути невеликими.
- Перший етап дієти триває 2 тижні або до тих пір, поки ваша вага не зупиниться на якомусь рівні.
Другий етап. Закріплення результатів
- Можна використовувати продукти з другої таблиці – із середнім глікемічним індексом.
- Намагайтеся не вживати цукор, мед, здобу та обмежити вживання продуктів, які містять крохмаль (картопля, білий рис, кукурудза, банани тощо).
- Другий етап також триває 2 тижні.
Третій етап. Підтримка форми
- Побудуйте свій раціон на продуктах із низьким та середнім глікемічним індексом.
- Дозволяється вживати невелику кількість продуктів із високим глікемічним індексом.
Кілька правил дієти за глікемічним індексом:
- М’ясо та рибу, не наведені в таблицях, можна їсти в помірних кількостях на 2 етапі дієти.
- Харчуватися слід 5-6 разів на день: 3 приймання їжі – основні, 2 – перекушування.
- Вечеряти слід за 2-3 години до сну.
- Слід скоротити споживання жирних продуктів та напівфабрикатів.
- Що менше обробляються продукти, то нижче ГІ. Один і той же продукт може мати різний ГІ залежно від ступеня обробки. У подрібнених круп він нижчий, ніж у злаків, перетворених на повітряні пластівці або попкорн, а у вареної картоплі нижче, ніж у печеної або пюре.
- Слід звертати увагу на кількість жирів у продукті. ГІ може бути невеликим, а вміст жирів високим, наприклад, як у більшості горіхів.
Читайте також:
Найкращы дієти та страви для здорового харчування
Ольга ЗАЙЦЕВА,
Smachno.ua









