Дієта №1 (стол №1) – харчування при гастриті і виразці шлунка

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Дієта №1 або стіл №1 - один з 15 столів, які розробив радянський лікар-дієтолог Михайло Певзнер. Дієту №1 призначають при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки. Також цієї дієти радять дотримуватися в деяких випадках при хронічному і гострому гастриті
Зберегти в кулінарну книгу

Раціон № 1 Михайло Певзнер рекомендує використовувати при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки в період одужання, а також при нерізкому загостренні хвороби. Крім того, дієта №1 підходить при нерізкому загостренні хронічного гастриту (із збереженою або підвищеною секрецією шлунка) і в період одужання при гострому гастриті.

Завдяки розробленій дієті зменшується запалення, краще заживають виразки, нормалізується секреторна і рухова функції шлунка. Хоча в дієті є певні обмеження в продуктах і способі приготування їжі, такий раціон повноцінний і за калорійністю, і за вмістом білків, жирів, вуглеводів.

Читайте також: ДІЄТА №2 (СТІЛ №2): ПРИ ГАСТРИТІ

Правила дієти №1

  • Продукти потрібно варити, готувати на пару або протирати.
  • Окремі страви слід запікати без скоринки.
  • Рибу і негрубі сорти м’яса можна подавати шматком.
  • Кухонну сіль вживати в помірній кількості.
  • З раціону потрібно виключити дуже холодні і гарячі страви.
  • Перед сном слід вживати молоко або вершки.
  • Харчуватися потрібно 5-6 разів на день.
  • Калорійність дієти №1 – 2800-3000 калорій в день.

Дієта №1

Можна

Хліб

  • пшеничний, з борошна вищого і 1-го сорту, вчорашньої випічки або підсушений;
  • сухий бісквіт, сухе печиво;
  • добре випечені здобні булочки, печені пиріжки з яблуками, відвареним м’ясом або рибою і яйцями, джемом, ватрушки з сиром – 1-2 рази в тиждень.

Супи

  • з дозволених протертих овочів (дивіться нижче) на морквяному, картопляному відварі;
  • молочні супи з протертих або добре розварених круп (геркулес, манна, рис і ін.);
  • вермішель з додаванням протертих овочів;
  • супи-пюре з заздалегідь виварених курей або м’яса, з протертих солодких ягід з манною крупою; молочні супи-пюре з протертих овочів.
  • борошно для супів-пюре тільки підсушують. А супи заправляють вершковим маслом, яєчно-молочною сумішшю, вершками;

М’ясо та птиця

  • нежирне м’ясо і птиця, без сухожиль, фасцій, шкіри;
  • парові і відварні страви з яловичини, молодої нежирної баранини і обрізної свинини, курки, індички;
  • відварні страви, включаючи м’ясо шматком нежирної телятини, курчат, кролика;
  • парові котлети, биточки, кнелі (тюфтельки з рубленого м’яса або риби), суфле, пюре, зрази, бефстроганов з вареного м’яса;
    відварне м’ясо, запечене в духовій шафі;
  • відварні язик і печінку.

Риба

  • нежирні види риби без шкіри, шматком або у вигляді котлетної маси; варена риба або приготована на пару.

Молочні продукти

  • молоко, вершки, некислі кефір, кисле молоко, ацидофілін, свіжий некислий сир (протертий), свіжа сметана;
  • запечені сирники, суфле, ліниві вареники, пудинги;
  • м’який сир тертий, нечасто можна скибочками.

Яйця — некруто зварені, паровий омлет – 2-3 штуки в день.

Крупи — манна, рис, гречана, вівсяна;

  • каші, зварені на молоці або воді, напівв’язкі і протерті (гречана);
  • парові суфле, пудинги, котлети з молочних круп;
  • вермішель, макарони відварні.

Овочі

  • картопля, морква, буряк, цвітна капуста, обмежено – зелений горошок. Овочі повинні бути зварені на пару або у воді і протерті (пюре, суфле, парові пудинги).
  • непротерті ранні гарбуз і кабачки;
  • дрібношинкований кріп (в супах);
  • стиглі некислі томати – до 100 г.

Закуски

  • салати з варених овочів, м’яса, риби;
  • язик відварний; паштет з печінки; ковбаса докторська, молочна, дієтична; несолона шинка без жиру;
  • заливна риба на овочевому відварі; ікра осетрових, зрідка вимочений нежирний оселедець і форшмак;
    м’який сир.

Плоди, солодкі страви, солодощі — в протертому, вареному і печеному вигляді солодкі ягоди і фрукти;

  • пюре, киселі, муси, желе, компоти (протерті);
  • меренги, сніжки, вершковий крем, молочний кисіль;
  • цукор, мед, некисле варення, зефір, пастила.

Соуси та прянощі

  • молочний соус (бешамель) без пасерування борошна, з додаванням вершкового масла, сметани;
  • фруктові, молочно-фруктові соуси;
  • кріп, петрушка, ванілін, кориця – в обмеженій кількості.

Напої

  • неміцний чай, чай з молоком, вершками, слабкі какао і кава з молоком;
  • солодкі соки з фруктів і ягід;
  • відвар шипшини.

Жири

  • вершкове несолоне масло, коров’яче топлене вищого сорту;
  • рафіновані рослинні масла, що додаються в страви.

Не можна

  • житній і будь-який свіжий хліб, вироби із здобного і листкового тіста;
  • м’ясні і рибні бульйони, грибні та міцні овочеві відвари, щі, борщі, окрошку;
  • жирні або жилаві сорти м’яса і птахів, качку, гуску;
  • жирну, солону рибу, консерви;
  • молочні продукти з високою кислотністю, гострі, солоні сири. Сметану – в обмеженій кількості;
  • яйця круті і смажені;
  • пшоно, перлову, ячну, кукурудзяну крупу, бобові;
  • білокачанну капусту, ріпу, брукву, редьку, щавель, шпинат, цибулю, огірки, солоні, квашені та мариновані овочі,
  • всі гострі і солоні закуски, консерви, копченості;
  • кислі, недостатньо стиглі, багаті клітковиною фрукти і ягоди, непротерті сухофрукти, шоколад, морозиво;
  • м’ясні, рибні, грибні, томатні соуси, хрін, гірчицю, перець;
  • газовані напої, квас, чорну каву;
  • інші жири, крім дозволених.

Зразкове меню дієти № 1 (протерта)

1-й сніданок: яйце в смятку, каша рисова молочна протерта, чай з молоком.

2-й сніданок: яблуко печене з цукром.

Обід: суп вівсяний молочний протертий, фрикадельки м’ясні парові з морквяним пюре, мус фруктовий.

Полудень: відвар шипшини, сухарики.

Вечеря: риба відварна, запечена під молочним соусом, картопляне пюре, чай з молоком.

На ніч: молоко.

Зразкове меню дієти № 1 (непротерта)

1-й сніданок: яйце в смятку, каша гречана розсипчаста, чай з молоком.

2-й сніданок: сир свіжий некислий, відвар шипшини.

Обід: суп картопляний вегетаріанський, м’ясо відварене, запечене під соусом бешамель, морква відварна, компот з розварених сухофруктів.

Полудень: відвар пшеничних висівок з цукром і сухарики.

Вечеря: риба відварна, запечена під молочним соусом, рулет морквяно-яблучний, чай з молоком.

На ніч: молоко.

Дієта №1 надана сайтом лікаря-гастроентеролога Олексія Кожевнікова www.gastro.kiev.ua

Поділитися рецептом
Спробуй ще
12 страв на Різдво 2019
Олів’є по-новому: як зробити салат корисним
Білокачанна капуста, запечена з сиром
Як харчуватися під час і після посту: 5 правил
Броколі з морквою
Домашні цукерки без цукру: 5 простих рецептів
Томатний сік зі шпинатом
Смачно та корисно: 3 заготовки на зиму
Як харчуватися влітку: 7 порад для здоров’я та краси
Який обід взяти на роботу влітку: меню на тиждень
Дієта №5
5 причин полюбити кабачок
Швидкий суп-пюре з кабачків
Як схуднути влітку: 5 порад
Веселка здоров’я: як за кольором визначити користь овочів і фруктів

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
рецепт шарлотки с яблоками в мультиварке, рецепт приготовления шарлотки с яблоками в мультиварке, как приготовить шарлотку с яблоками в мультиварке, состав шарлотки с яблоками в мультиварке, как приготовить шарлотку с яблоками в мультиварке
Шарлотка з яблуками в мультиварці
рецепт постного пирога с яблоками, рецепт приготовления постного пирога с яблоками, как приготовить постный пирог с яблоками, состав постного пирога с яблоками, как приготовить постный пирог с яблоками
Пісний пиріг з яблуками