Класичний кекс з цукатами та родзинками
СКЛАДОВІ
Для тіста:
- Цукор – 500 г
- Яйця – 6 шт
- Вершкове масло – 250г
- Борошно – 480 г
- Сода – 1/2 ч.л.
- Сметана – 250мл
Читайте також: Кекс в мікрохвильовці за 5 хвилин
Для начинки:
- Ізюм – 100 г
- Цукати – 100 г
- Кориця – 1/2 ч.л.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
Перетираємо масло з цукром до білого кольору, додаємо корицю.
Відокремлюємо білки від жовтків. Білки відправляємо в холодильник. Додаємо жовтки в масляно-цукрову суміш по одному, щоб поступово і рівномірно розмішати їх до однорідної консистенції. Разом з жовтком додаємо в тісто по 1 ст.л. сметани і 2 ст.л. муки. Ретельно перемішуємо отриману масу лопаткою в одному напрямку.
Заливаємо родзинки на 5 хв окропом, зливаємо воду, висушуємо паперовим рушником. Ізюм та цукати обвалююємо в борошні, додаємо в тісто, акуратно перемішуємо. В залишки борошна додаємо гашену соду, додаємо в тісто. У чистому посуді збиваємо білки до стійкої піни. По частинах акуратно вводимо в тісто. Перемішуємо.
Змащуємо форму вершковим маслом. Заповнюємо тістом на 3/4 обсягу. Випікаємо кекс 40 хвилин при 180 градусах. Після даємо охолонути, прикрашаємо цукровою пудрою.
Цукати
СКЛАДОВІ
Шкурка апельсина – 2 шт
Шкурка лимона – 1 шт
Сіль – 1 ч.л.
Цукор – 225 г
Вода – 125 мл
Лимонний сік – 1 ч.л.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
Шкірку апельсинів і лимона заливаємо гарячою водою, додаємо сіль і ставимо варитися на 10 хвилин. Після чого промиваємо шкірку під проточною водою. Заливаємо знову свіжою водою і варимо ще 10 хвилин, але вже без солі. І знову повторюємо всю процедуру. Сіль не додаємо.
Готуємо цукровий сироп. Доводимо його до кипіння, додаємо лимонний сік і занурюємо туди тричі проварені скоринки. Уварюємо на мінімальному вогні 15 хвилин. Після чого відкидаємо цукати на друшляк і зливаємо сироп в окремий посуд. Потім розкладаємо цукати на пергаменті для просушування. Сушимо при кімнатній температурі. Готові цукати пересипаємо товстим шаром цукру або пудрою, складаємо в скляний посуд і накриваємо пергаментом.
Фунтовий шоколадний кекс
СКЛАДОВІ
- Борошно – 100 г
- Цукор – 200 г
- Вершкове масло – 200 г
- Яйця – 4 шт
- Какао – 100 г
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури.
Змішуємо міксером масло і цукор до м’якої повітряної маси. Після цього вводимо в суміш яйця – по одному, кожен раз ретельно перемішуючи. Змішуємо какао і борошно. Просіваємо.
Потім акуратно вмішуєом в масляну суміш. Виливаємо в підготовлену форму. Прикрашаємо штрейзелем (кондитерська крихта).
Для приготування штрейзеля необхідні: борошно, цукор, вершкове масло, жовток. Все вимішуємо і перетираємо до утворення великої крихти. Для отримання дрібної крихти просіюємо отриману масу через сито. Посипаємо крихтою кекс. Випікаємо при температурі 175 С протягом 45-50 хвилин.
Сирний кекс
СКЛАДОВІ
- Борошно – 270 г
- Розпушувач – 2 ч.л.
- Суха гірчиця – 2 ч.л.
- Цукор – 1 ст.л.
- Сіль – 1/2 ч.л.
- Яйця – 2 шт
- Олія – 3 ст.л.
- Молоко – 225 мл
- Тертий мармуровий сир – 100 г
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
Змішуємо окремо рідкі і сухі інгредієнти до повного з’єднання. Потім «рідку» частина виливаємо в «суху». Акуратно перемішуємо ложкою тісто знизу вгору. Перемішуємо до тих пір, поки все борошно не стане вологим. Для цього знадобиться зробити десь 10-15 рухів ложкою. Додаємо натертий сир.
Викладаємо тісто в будь-яку зручну форму. Випікаємо при 175 градусах близько 40 хвилин.