Домашній хліб в духовці від Тетяни Литвинової

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Кулінарний експерт Тетяна Литвинова розповідає, як спекти 2 види смачного домашнього хліба в духовці

Домашній пшеничний хліб

Складові

Для опари:

  • Відвар картоплі — 400 мл
  • Борошно першого сорту — 350 г
  • Сухі дріжджі — 2 ч. л.
  • Цукор — 1 ст. л. без горки

Для тіста:

  • Борошно першого сорту — 400 г
  • Сіль — 2  ч. л.
  • Олія — 70 г
  • Молоко для змащування

Як спекти хліб в духовці

Готуємо опару

Розчиняємо дріжджі в теплому картопляному відварі. Додаємо цукор, борошно і ретельно розмішуємо до однорідної консистенції. Накриваємо миску рушником і відставляємо на 30 хвилин для бродіння при кімнатній температурі.

Замішуємо тісто

Додаємо в опару частинами другу порцію борошна, ретельно перемішуючи. Додаємо сіль і олію в кінці замісу. Замішуємо тісто протягом 20 хвилин до пружного стану. Викладаємо його у змащену маслом глибоку посуд, накриваємо рушником і ставимо підходити в тепле місце на 1,5 години.

Через деякий час тісто обминаємо, потім викладаємо його на посипану борошном поверхню столу. Формуємл хліб. Кладемо швом вниз на пергамент, накриваємо рушником і залишаємо підходити на 30 хвилин, поки обсяг тіста не збільшиться вдвічі.

Випікаємо хліб в духовці

Нагріваємо духовку разом з листом до 230 С. Змащуємо хліб молоком. Дуже гострим ножем робимо надріз на верхній частині хліба глибиною 1,5 – 2 см. Переносимо пшеничний хліб на гаряче деко, ставимо в духовку. Створюємо в духовці пар. Випікаємо хліб при 230 С протягом 5 хвилин. Потім зменшуємо жар до 180 градусів і продовжуємо випікати пшеничний хліб ще близько 30 хвилин.

Селянський житній хліб з кмином та коріандром

Складові:

  • Натуральний квас на житньому та ячмінному солоді — 400 мл
  • Винний оцет — 1 ч.л.
  • Сухі дріжджі — 5 г
  • Цукор — 1 ст. л.
  • Сіль — 1 ч. л.
  • Пшеничне борошно — 300 г
  • Житнє борошно — 300 г
  • Оливкова олія — 40 мл
  • Кмин — 2 ч. л.
  • Коріандр для посипки — 2 ч. л.

Як спекти житній хліб в духовці

Злегка підігріваємо квас до 36 градусів. Добре перемішуємо пшеничне борошно, цукор, сіль і дріжджі. До квасу додаємо оцет і поступово вливаємо рідину в суху масу. Замішуємо ложкою.

Продовжуючи місити, додаємо кмин і поступово – житнє борошно. Починаємо місити руками, занурюючи їх у оливкову олію і підливаючи масло в тісто. Вимішане тісто прибираємо в тепле місце для підйому, приблизно на 1 годину. Потім тісто обминаємо, формуючи буханку. Робимо на ній поперечні надрізи гострим ножем. Змащуємо поверхню водою, обсипаємо коріандром, притискаємо зерна до тіста. Укладаємо в форму, застелену пергаментом. Залишаємо тісто на 30 хвилин, щоб воно підійшло, а духовку розігріваємо до 230 градусів.

Ставимо житній хліб в духовку і відразу зменшуємо температуру до 180 ° С. Випікаємо хліб в духовці 45 хвилин.

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Апельсиновий торт від Лізи Глинської
Сирні кекси та баниця
Тістечка Картопля від Тетяни Литвинової
Млинці з морепродуктами
Мамалига зі шкварками та сметаною
Домашній курячий бульйон, локшина та рулетики в беконі
Три ароматних кекси: з цукатами, шоколадний і сирний
Узбецький плов від Миколи Тищенка
Суп-пюре з броколі
3 рецепти кукурудзи від Ігоря Місевича
Чізкейк з ягодами від Яни Станішевської
Чізкейк Нью-Йорк від Лізи Глинської
Консервированные огурцы (Все буде смачно)
Сирна запіканка, суфле і львівський сирник (Все буде смачно)
Полуничний шейк від Лізи Глинської

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
зеленый суп-пюре, рецепт приготовления зеленого супа-пюре, рецепт зеленого супа-пюре, рецепт супа-пюре из брокколи, рецепт супа-пюре из брокколи и кабачка, рецепт приготовления супа-пюре из кабачка
Зелений суп-пюре (Все буде добре)
зефир рецепт, рецепт зефира, как приготовить зефир в домашних условиях, рецепт яблочного зефира, рецепт сливовового зефира, как приготовить клюквенный зефир
Як приготувати зефір: 3 рецепти