Домашній хліб в духовці від Тетяни Литвинової

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Кулінарний експерт Тетяна Литвинова розповідає, як спекти 2 види смачного домашнього хліба в духовці

Домашній пшеничний хліб

Складові

Для опари:

  • Відвар картоплі — 400 мл
  • Борошно першого сорту — 350 г
  • Сухі дріжджі — 2 ч. л.
  • Цукор — 1 ст. л. без горки

Для тіста:

  • Борошно першого сорту — 400 г
  • Сіль — 2  ч. л.
  • Олія — 70 г
  • Молоко для змащування

Як спекти хліб в духовці

Готуємо опару

Розчиняємо дріжджі в теплому картопляному відварі. Додаємо цукор, борошно і ретельно розмішуємо до однорідної консистенції. Накриваємо миску рушником і відставляємо на 30 хвилин для бродіння при кімнатній температурі.

Замішуємо тісто

Додаємо в опару частинами другу порцію борошна, ретельно перемішуючи. Додаємо сіль і олію в кінці замісу. Замішуємо тісто протягом 20 хвилин до пружного стану. Викладаємо його у змащену маслом глибоку посуд, накриваємо рушником і ставимо підходити в тепле місце на 1,5 години.

Через деякий час тісто обминаємо, потім викладаємо його на посипану борошном поверхню столу. Формуємл хліб. Кладемо швом вниз на пергамент, накриваємо рушником і залишаємо підходити на 30 хвилин, поки обсяг тіста не збільшиться вдвічі.

Випікаємо хліб в духовці

Нагріваємо духовку разом з листом до 230 С. Змащуємо хліб молоком. Дуже гострим ножем робимо надріз на верхній частині хліба глибиною 1,5 – 2 см. Переносимо пшеничний хліб на гаряче деко, ставимо в духовку. Створюємо в духовці пар. Випікаємо хліб при 230 С протягом 5 хвилин. Потім зменшуємо жар до 180 градусів і продовжуємо випікати пшеничний хліб ще близько 30 хвилин.

Селянський житній хліб з кмином та коріандром

Складові:

  • Натуральний квас на житньому та ячмінному солоді — 400 мл
  • Винний оцет — 1 ч.л.
  • Сухі дріжджі — 5 г
  • Цукор — 1 ст. л.
  • Сіль — 1 ч. л.
  • Пшеничне борошно — 300 г
  • Житнє борошно — 300 г
  • Оливкова олія — 40 мл
  • Кмин — 2 ч. л.
  • Коріандр для посипки — 2 ч. л.

Як спекти житній хліб в духовці

Злегка підігріваємо квас до 36 градусів. Добре перемішуємо пшеничне борошно, цукор, сіль і дріжджі. До квасу додаємо оцет і поступово вливаємо рідину в суху масу. Замішуємо ложкою.

Продовжуючи місити, додаємо кмин і поступово – житнє борошно. Починаємо місити руками, занурюючи їх у оливкову олію і підливаючи масло в тісто. Вимішане тісто прибираємо в тепле місце для підйому, приблизно на 1 годину. Потім тісто обминаємо, формуючи буханку. Робимо на ній поперечні надрізи гострим ножем. Змащуємо поверхню водою, обсипаємо коріандром, притискаємо зерна до тіста. Укладаємо в форму, застелену пергаментом. Залишаємо тісто на 30 хвилин, щоб воно підійшло, а духовку розігріваємо до 230 градусів.

Ставимо житній хліб в духовку і відразу зменшуємо температуру до 180 ° С. Випікаємо хліб в духовці 45 хвилин.

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Хінкалі: 3 кращих рецепти
Тефтелі з рисом
Круасани та листкові конверти від Тетяни Литвинової
Класичні деруни від Тетяни Литвинової
Млинці на молоці: ТОП-7 рецептів
Торт Мурашник від Наталі Кротової
Апельсиновий торт від Лізи Глинської
Сирні кекси та баниця
Тістечка Картопля від Тетяни Литвинової
Млинці з морепродуктами
Мамалига зі шкварками та сметаною
Домашній курячий бульйон, локшина та рулетики в беконі
Три ароматних кекси: з цукатами, шоколадний і сирний
Узбецький плов від Миколи Тищенка
Суп-пюре з броколі

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
рецепт глинтвейна от простуды, рецепт приготовления глинтвейна от простуды, как приготовить глинтвейн от простуды, состав глинтвейна от простуды, как приготовить глинтвейн от простуды
Глінтвейн від застуди — рецепт
рецепт гаспачо с авокадо, рецепт приготовления гаспачо с авокадо, как приготовить гаспачо с авокадо, состав гаспачо с авокадо, как приготовить гаспачо с авокадо
Гаспачо з авокадо