Зберегти в кулінарну книгу
Рецепти пісних страв
Пісний пиріг з яблуками на пару
Складові
- 200 мл кокосового, мигдалевого або соєвого молока
- 4 ст. л. меду
- 130-150 г борошна
- 1 ч. л. соди
- 1/2 ч. л. солі
- 1 ч. л. меленої кориці
- 1 ч. л. меленої гвоздики
- 1 ч. л. свіжого тертого імбиру (або 2 ч. л. меленого сухого)
- 1 ч. л. меленого кардамону
- 3-4 ст. л. марципану, готового або домашнього
- 4 ст. л. родзинок
Для начинки:
- 2 середніх яблука
- 3 ст. л. коричневого цукру
- 2 ст. л. арахісового масла
- мелена кориця
- ванільний цукор
Як приготувати:
- Готуємо начинку: яблука очищаємо від серцевини і нарізаємо скибочками. Розтоплюємо цукор в гарячому маслі та злегка карамелізуємо в ньому яблука з ванільним цукром і корицею. Трохи охолоджуємо і викладаємо рівним шаром у змащену маслом пластикову форму.
- Готуємо тісто: молоко нагріваємо з медом. Борошно змішуємо з содою, сіллю і прянощами, додаємо подрібнений марципан і родзинки і перемішуємо з молочно-медовою сумішшю.
- Тістом заливаємо яблука. Додаємо шматочки марципану і родзинки. Варимо пиріг в пароварці від 1 години (якщо шар тіста близько 3 см) до 2 годин, залежно від висоти форми: чим форма ширше і шар тіста тонше, тим менше час варіння.
- Готовий пиріг перевертаємо на блюдо і подаємо теплим або холодним.
Вівсяна каша з бананами
Складові
- Кокосове молоко – 350 мл
- Вівсяні пластівці – 35 г
- Банани – 2 шт.
- Цукор – 40 г
- Вода – 1 ч.л.
- Оливкова олія – 0,5 ч.л.
Як приготувати:
- Один чищений банан розчавлюємо виделкою, додаємо вівсяні пластівці й перемішуємо. За смаком додаємо мед або будь-які прянощі: ваніль, корицю і т.д.
- Молоко підігріваємо, змішуємо з вівсянкою, розкладаємо суміш у форми і ставимо запікатися кашу в розігріту до 200 градусів духовку хвилин на 20-30. Після запікання каші зверху викладаємо порізаний шматочками банан.
Морквяно-рисові котлети
Складові
- Морква (чищена) – 300 г
- Ріпчаста цибуля – 1 шт.
- Круглозерний рис – 100 г
- Вода для варіння рису – 250-300 мл
- Часник – 3 зубчики
- Сіль, перець – за смаком
- Панірувальні сухарі – 30 г
- Рослинна олія
- Кукурудзяний крохмаль – 20 г
Як приготувати:
- Відварюємо рис в підсоленій воді.
- Цибулю дрібно рубаємо і обсмажуємо на рослинній олії до м’якості. Моркву натираємо на середній тертці, додаємо до цибулі. Закриваємо кришкою і тушкуємо до м’якості моркви. Перемішуємо овочі, прибираємо з вогню, охолоджуємо.
- Змішуємо остиглі овочі й рис, додаємо роздавлений або дрібно нарізаний часник, крохмаль (або борошно), перчимо, якщо потрібно досолюємо, формуємо котлетки, обвалюємо у панірувальних сухарях і обсмажуємо з двох сторін.
Морквяно-рисові котлети готові!
Лобіо
Складові
- Червона квасоля – 1 склянка
- Ріпчаста цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Томатна паста – 2-3 ст. ложки
- Борошно – 1 ст. ложка
- Рослинна олія – за смаком
- Сіль, перець, спеції – за смаком
- Цукор (за бажанням) – 1-2 щіпки
- Часник – 1-3 зубчики
- Зелень (кріп, петрушка, кінза) – за смаком
Як приготувати:
- Квасолю промиваємо і заливаємо холодною водою на пару годин. Воду зливаємо, заливаємо свіжу. Варимо квасолю в несолоній воді до готовності (щоб квасоля варилася швидше – підливаємо холодну воду). Варимо близько 30-60 хвилин. Коли квасоля готова – зливаємо відвар в окремий посуд, а квасолю охолоджуємо.
- Чистимо і миємо цибулю і моркву. Цибулю нарізаємо кубиками, а моркву натираємо на крупній тертці.
- Розігріваємо пательню, наливаємо рослинну олію. У гарячу олію викладаємо підготовлені цибулю і моркву. Обсмажуємо овочі на середньому вогні, помішуючи, 3-4 хвилини. Додаємо борошно, перемішуємо.
- Додаємо томатну пасту, обсмажуємо, помішуючи, 1 хвилину.
- Додаємо спеції, сіль і цукор. Заливаємо відваром від квасолі до стану рідкої сметани, щоб вийшов соус. Викладаємо в соус квасолю і тушкуємо лобіо на маленькому вогні 10-15 хвилин. Знімаємо з вогню.
- Миємо та дрібно нарізаємо зелень. Часник очищаємо і дрібно рубаємо ножем. Коли квасоля буде кімнатної температури, додаємо зелень і часник, добре перемішуємо. Лобіо готове!
Пісні шоколадні кекси
Складові
- Борошно – 150 г
- Цукор – 80 г
- Апельсиновий сік – 100 мл
- Мед (рідкий) – 20 г
- Какао (з гіркою) – 1 ст. л.
- Розпушувач (з гіркою) – 1 ч. Л.
- Рослинна олія – 2 ст. л.
Як приготувати:
- Борошно змішуємо з какао і розпушувачем. Мед, апельсиновий сік і рослинну олію змішуємо з цукром.
- З’єднуємо сухі інгредієнти з рідкими, перемішуємо.
- Форми змащуємо рослинною олією і наповнюємо тістом. Випікаємо кекси в розігрітій до 180 градусів духовці хвилин 25-30. Готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою.