Тістечка «Картопля»
Інгредієнти:
Для тіста:
- яйця — 3 шт.;
- борошно — 125 г;
- цукор — 175 г;
- ванільний цукор — 1 ч. л.;
- крохмаль — 25 г.
Для крему:
- масло (82,5%) — 150 г;
- цукор — 115 г;
- ванільний цукор — 1 ч. л.;
- молоко (3,2%) — 90 мл;
- яйця — 1 шт.;
- коньяк — 1 ч. л.
Для прикрашення:
- какао — 75 г.
Спосіб приготування
- Деко скроплюємо водою і застилаємо пергаментом.
- Готуємо бісквіт. Борошно змішуємо з крохмалем. Відокремлюємо білки від жовтків. До жовтків додаємо частину звичайного цукру і ванільний цукор. Розтираємо їх вінчиком до білого кольору. Білки збиваємо міксером на маленькій швидкості в густу піну. Додаємо цукор, що залишився, продовжуючи збивати до щільної стійкої піни. Обережно з’єднуємо білки з жовтками.
- За 2-3 етапи додаємо просіяне борошно і перемішуємо. Викладаємо тісто на деко і розрівнюємо лопаткою або ножем. Випікаємо бісквіт в духовці при температурі 180 ° C 15-20 хвилин.
- Готовий бісквіт разом з пергаментом знімаємо з дека і кладемо на решітку охолоджуватися. Потім нарізаємо його на кубики зі стороною 2 см і підсушуємо в духовці при температурі 150 ° C протягом 15 хвилин. Подрібнюємо сухарі качалкою або в блендері.
- Готуємо крем. Молоко доводимо до кипіння. Яйця збиваємо з цукром до білого кольору. Продовжуючи збивати, вливаємо молоко і додаємо м’яке вершкове масло. Добре все перемішуємо.
- Ставимо масу на вогонь. Постійно помішуючи, проварюємо протягом 5 хвилин. Знімаємо з вогню і додаємо коньяк. Переливаємо крем у миску і залишаємо охолоджуватися. Змішуємо крем з бісквітними крихтами і ставимо на 10-15 хвилин у холодильник.
- З тіста формуємо ковбаску діаметром 4 см. Розрізаємо її упоперек на 9 рівних частин. Руками надаємо їм форму картоплі.
- Насипаємо в тарілку какао і качаємо в ньому тістечка. На 5 хвилин ставимо їх у холодильник. Потім наносимо другий шар какао, просіюючи його через ситечко. Ставимо тістечка Картопля в холодильник на 2 години.
Тістечка «Шишки»
Інгредієнти:
Для тіста:
- яйця — 3 шт.;
- борошно — 100 г;
- цукор — 175 г;
- ванільний цукор — 1 ч. л.;
- крохмаль — 25 г;
- какао — 1 ст. л.
Для крему:
- вершкове масло (82,5%) — 150 г;
- цукор — 115 г;
- ванільний цукор — 1 ч. л.;
- молоко (3,2%) — 90 мл;
- яйця — 1 шт.;
- коньяк — 1 ч. л.
Спосіб приготування
- Готуємо тісто і крем так само, як і для тістечок Картопл». Тільки в тісті частину борошна замінюємо на какао. Також печемо бісквіт і подрібнюємо його на крихти. Змішуємо з кремом.
- З отриманої маси формуємо ковбаску діаметром 4 см. Розрізаємо впоперек на 9 рівних частин. Один кінець закруглюємо долонею, як і «картоплю». А другий звужуємо пальцями, щоб сформувалася «шишка».
- Ставимо тістечка в морозилку на 20 хвилин. Ножицями робимо на них борозни глибиною 2-3 мм.
- Готові тістечка ставимо в холодильник на 2 години.