Як приготувати штоллен з марципаном
Готуємо тісто:
- Ставимо опару: дріжджі змішуємо з борошном, цукром і молоком. Залишаємо опару на 30 хвилин.
- Додаємо в опару борошно, цукор і вершкове масло. Замішуємо м’яке тісто. Перекладаємо тісто в мисочку і залишаємо на 60 хвилин, щоб воно піднялося.
- Родзинки та цукати заливаємо шампанським і залишаємо на 30 хвилин. Цукати, родзинки відкидаємо на сито і обсушуємо на серветці.
- Додаємо цукати, родзинки, лимонну цедру, ванільний цукор і прянощі в тісто. Добре перемішуємо, накриваємо тісто рушником і залишаємо на 60 хвилин.
Готуємо марципан:
- Мигдаль відварюємо хвилину в киплячій воді, потім охолоджуємо та знімаємо плівку.
- Викладаємо мигдаль на деко і підсушуємо в духовці протягом 15 хвилин.
- Із води та цукру робимо цукровий сироп. Мигдаль подрібнюємо в блендері та додаємо в сироп.
- Всипаємо цукрову пудру, щоб згустити марципан. Цукрову пудру додаємо до тих пір, поки консистенція марципану не стане нагадувати пластилін.
- Охолоджуємо марципан.
Готуємо штоллен:
- Тісто обережно, намагаючись не пошкодити пухирці повітря всередині, розкачуємо в прямокутний пласт.
- Із марципану формуємо ковбаску, викладаємо її на тісто і, добре защипуючи краї, загортаємо рулет.
- Викладаємо рулет швом вниз і залишаємо на 15 хвилин. Випікаємо штоллен в розігрітій до 160 С духовці 35-40 хвилин.
- Готовий штоллен змащуємо розтопленим вершковим маслом і густо посипаємо цукровою пудрою.
Зберігати штоллен потрібно в прохолодному місці, загорнутим у пергамент або фольгу