Пиріг з лаваша з м’ясом
Складові:
- Яйце – 1 шт
- Кефір – 1,5 скл.
- Зелень
- Цибуля – 1 шт
- Морква – 1 шт
- Фарш або дрібно рубане м’ясо – 400 г
- Лаваш
- Сир твердий – 200 г
ГОТУЄМО З НАМИ
Вірменський лаваш: як приготувати в домашніх умовах
Цибулю дрібно нарізаємо, моркву натираємо на крупній тертці. Обсмажуємо цибулю та моркву на олії, додаємо фарш або м’ясо і обсмажуємо до готовності хвилин 10. Змішуємо фарш або м’ясо із зеленню і тертим твердим сиром.
На деко викладаємо лаваш так, щоб заповнити всю поверхню і залишити таку ж частину для того, щоб накрити. Якщо у вас невеликі лаваші, можна використовувати кілька і накрити пиріг зверху окремими лавашами. На перший шар лаваша викладаємо половину м’яса. В окремій мисці змішуємо кефір з яйцем і занурюємо туди шматочки лаваша. Викладаємо їх зверху на м’ясо, зверху – знову шар м’яса. Накриваємо все сухим лавашем, зверху виливаємо залишки кефіру і кладемо кілька скибочок вершкового масла.
Ставимо пиріг в розігріту до 240 градусів духовку на 15-20 хвилин.
Пиріг з лаваша з картоплею
Складові:
- Тонкий лаваш- 3 шт
- Картопля – 6 шт
- Цибуля – 1 шт
- Сир твердий – 200 г
- Сметана 30% – 3 ст. л.
- Кріп
- Олія
- Масло вершкове – 70 г
- Сіль за смаком
- Перець чорний за смаком
- Цукор щіпка
Картоплю відварюємо до готовності в солоній воді, цибулю обсмажуємо з дрібкою цукру на олії до золотистого кольору. Картоплю розминаємо до пюре, додаємо до нього цибулю і натертий сир. Сметану розводимо в неповній склянці кип’яченої води.
Лаваш ділимо на три частини: основу (вона повинна бути цілою), шари (це можуть бути шматочки лаваша) і частина для того, щоб накрити (вона теж повинна бути цілою). Основу змочуємо в сметані і воді, укладаємо в форму. зверху викладаємо половину начинки і посипаємо кропом. Далі шматочки для шарів змочуємо в сметані і воді й також викладаємо.
Зверху викладаємо другу половину начинки, посипаємо кропом і накриваємо листом лаваша, змоченим в рідині. Виливаємо залишки сметани зверху, викладаємо шматочки вершкового масла і ставимо пиріг в духовку на 200 градусів.
Випікаємо пиріг до тих пір, поки скоринка не стане золотистою.
Пиріг з лаваша з грибами
Складові:
- Лаваш вірменський – 2 шт.
- Гриби – 0,5 кг.
- Лук -3 шт.
- Сметана або майонез -100 г
- Твердий сир – 200 гр.
- Сіль, перець – за смаком
- Кріп петрушка
Цибулю нарізаємо кубиком і обсмажуємо до прозорості. Гриби миємо, чистимо та нарізаємо дрібними кубиками теж. Відправляємо гриби до цибулі і обсмажуємо до готовності. Лаваші розрізаємо так, щоб вийшло 8 шматочків. Викладаємо перший на деко, застелене фольгою. Зверху викладаємо гриби, потім знову лаваш, гриби і так до останнього лавашу, що завершує пиріг. Готовий листковий пиріг повністю обмазуємо сметаною або майонезом (навіть боки), посипаємо тертим сиром і ставимо в духовку на пару хвилин, поки сир не стане красивою скоринкою. Подаємо пиріг через 2 години, щоб він встиг просочитися.