Для українців аджика — це, перш за все, гострий соус на основі томатів і ароматних східних трав. Нижче ми наводимо рецепти відомої томатної «аджики», і справжньої, абхазької — з пряних трав, спецій і солі.
Червона (гостра) аджика
Інгредієнти:
- Перець стручковий – 500 г;
- Часник – 6-8 зубчиків;
- Насіння кінзи – 15 г;
- Насіння кропу – 10 г;
- Насіння базиліка – 10 г;
- Насіння чабера – 10 г;
- Сіль – за смаком;
- Волоські горіхи – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
1. Перець очищаємо від насіння і плодоніжок, кладемо в миску, заливаємо теплою водою, придавлюємо дощечкою з вантажем і залишаємо на 3-4 години.
2. Потім зливаємо воду і перець з усіма спеціями розтираємо до утворення однорідної в’язкої маси з приємним ароматом – для цього можна використовувати ступку або блендер.
3. Щоб зберегти в’язкість маси, під час розтирання бажано додати в аджику волоські горіхи (50-60 г).
4. Горіхове масло зберігає в’язкість маси, покращує смакові якості, а також сприяє тривалому збереженню аджики.
5. Готову аджику зберігаємо в скляному посуді, щільно закривши кришкою.
Зелена аджика
Інгредієнти:
- Пряна зелень (кінза, м’ята, кріп, чабер, базиліка) – 500 г;
- Сіль за смаком;
- Зелений перець – за смаком.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
Технологія приготування зеленої аджики така ж сама, як і червоної.
ГОТУЄМО З НАМИ
Аджика від Мікаеля Арояна
Аджика з базиліком
Інгредієнти:
- Помідори – 100 г;
- Солодкий перець – 100 г;
- Часник – 50 г;
- Гіркий червоний перець – 0,5 шт;
- Кріп – 5 г;
- Базилік – 5 г;
- Кінза – 5 г;
- Сіль за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
1. Знімаємо шкірку з помідорів, видаляємо насіннєву частину і плодоніжки у болгарського перцю.
2. Овочі добре промиваємо і пропускаємо через м’ясорубку.
3. Додаємо дрібно нарізану зелень, сіль і ретельно перемішуємо.
Соус готовий!
Аджика на зиму
Інгредієнти:
- Помідори – 5 кг;
- Морква – 1 кг;
- Перець солодкий – 1 кг;
- Яблука – 1 кг;
- Перець гострий стручковий – 5 шт;
- Олія – 500 мл;
- Часник – 200 г;
- Сіль – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
1. Помідори, морква, солодкий перець, яблука і гіркий перець пропускаємо через м’ясорубку, перемішуємо, поміщаємо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо хвилин двадцять при помірному кипінні.
2. Потім додаємо соняшникову олію, подрібнений часник, сіль за смаком, перемішуємо і варимо 10 хвилин.
3. Розкладаємо аджику по простерілізорванним банкам, накриваємо прокип’яченими кришками і закочуємо.
Аджика від Ектора Хіменеса-Браво
Інгредієнти:
- Томати – 500 г;
- Перець болгарський – 300 г;
- Яблука кисло-солодкі – 300 г;
- Олія – 2 ст.л.$
- Чебрець свіжий – за смаком;
- Чилі свіжий – 50 г;
- Часник – 5 зубчик;
- Базилік фіолетовий – за смаком;
- Хмелі-сунелі – 1 ч.л.;
- Коріандр – 1 ч.л.;
- Насіння кропу – 1 ч.л.;
- Кінза – за смаком;
- Перець – за смаком;
- Сіль – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
1. Помідори заливаємо окропом, залишаємо на кілька секунд, а потім знімаємо шкірку і розрізаємо на 4 частини.
2. Видаляємо насіння.
3. Яблука очищаємо від шкірки і видаляємо серединку.
4. З перцю (солодкого і гострого) виймаємо насіння.
5. Перебиваємо всі овочі в блендері до однорідної консистенції, переливаємо пюре в каструлю і поміщаємо на вогонь.
6. Доводимо до кипіння на великому вогні і кип’ятимо 5-10 хвилин.
7. Потім зменшуємо вогонь, додаємо сухі спеції (хмелі-сунелі, коріандр, насіння кропу), солимо, перчимо, накриваємо кришкою і готуємо аджику ще 2 години.