Птиця на Різдво: індичка, качка, гусак

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Другі стравиРецепти на Різдво 2019
У багатьох народів на Різдво традиційною стравою є птиця — запашні, покриті рум'яною скоринкою гусак, качка або індичка
Зберегти в кулінарну книгу

9 правил поводження з домашньою птицею

  1. Щоб зробити індичку ароматніше, додайте до неї трохи гвоздики і зелені естрагону під час тушкування.
  2. Якщо у вас птах невеликого розміру, відваріть його та подавайте з соусом.
  3. При фаршируванны домашньої птиці не слід класти занадто багато фаршу всередину, так як шкіра від тепла сильно стискається і може луснути.
  4. Якщо при обробці птиці розлилася жовч, те місце, куди вона потрапила потрібно ретельно протерти сіллю і промити холодною водою.
  5. Перед патранням жирного гусака краще подовше потримати його в холодильнику, так як гарненько охолоджену птицю легше потрошити.
  6. Старого гусака краще тушкувати, а не фарширувати.
  7. Для того, щоб качка добре підрум’янилася, перед смаженням змастіть її сметаною, а перед закінченням смаження полийте холодною водою.
  8. Для отримання апетитної скоринки у гусака, його потрібно перед смаженням натерти лимонним соком.
  9. Якщо при обсмажуванні птах зверху сильно підрум’янився, а всередині залишився сирим, його можна прикрити вологим пергаментним папером і поставити досмажуватися.

Індичка, фарширована по-старовинному

Складові:

  • Індичка (4-4, 5 кг) – 1 шт.
  • Бекон – 300 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Селера (стебло) – 5 шт.
  • Фарш свинячий – 600 г
  • Пюре картопляне – 1,5 склянки
  • Олія – ​​за смаком

 

Спосіб приготування

Індичку промиваємо та просушуємо. Цибулю, селеру та бекон дрібно нарізаємо й обсмажуємо в олії.

Додаємо свинячий фарш, солимо, перчимо і тушкуємо до готовності. Додаємо картопляне пюре і вийшла сумішшю начиняє індичку. Зашиваємо, викладаємо на деко, укритий фольгою, ставимо індичку в розігріту до 160 ° С духовку і смажимо до готовності.

Готову індичку викладаємо на тарілку, знімаємо нитки, виймаємо начинку і подаємо.

Гусь з яблуками та родзинками

Складові:

  • Гусь (близько 4 кг) – 1 шт.
  • Яблука – 1 кг
  • Родзинки (без кісточок) – 100 г
  • Розмарин – 1 ч.
  • Майоран – 1 ч.
  • Майонез – за смаком
  • Сіль — за смаком
  • Перець чорний – за смаком

 

Спосіб приготування

Гусака ретельно промиваємо та обсушуємо. Майонез змішуємо з сіллю і прянощами й натираємо цією сумішшю гусака. Очищаємо яблука, розрізаємо на 4 частини, видаляємо насіння, змішуємо з родзинками і начиняє цієї начинкою гусака.

Отвір в черевці зашиваємо, гусака викладаємо на деко і ставимо в розігріту до 175 ° С духовку. Смажимо гусака 3,5 – 4 години, періодично поливаючи птицю соком, який утворюється під час смаження.

Готового гусака викладаємо на блюдо, виймаємо з нього нитки, прикрашаємо зеленню.

Гусак з фаршем і кислою капустою

Складові:

  • Гусак (близько 4 кг) – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста (нарізана) – 3 склянки
  • Фарш м’ясний – 730 г
  • Капуста кисла – 1,5 кг
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Перець червоний мелений – за смаком

 

Спосіб приготування

Гусака ретельно промиваємо й обсушуємо. Натираємо птицю сіллю й перцем. Розігріваємо на пательні гусячий жир і обсмажуємо в ньому цибулю. Змішуємо цибулю з фаршем і начиняємо ним гусака.

Викладаємо гусака на деко, ставимо в попередньо розігріту до 180 ° С духовку і смажимо до готовності, часто поливаючи птицю витоплюється при смаженні жиром. Кислу капусту заправляємо гусячим жиром і поміщаємо на 45 хвилин в духовку.

Готового гусака викладаємо на тарілку, навколо викладаємо капусту і подаємо.

Качка, фарширована локшиною і грибами

Складові:

  • Качка – 1 шт.
  • Масло топлене – 100 г
  • Борошно – 3, 2 склянки
  • Яйця – 3 шт.
  • Вода – ¼ склянки
  • Сіль — за смаком
  • Перець – за смаком
  • Зелень петрушки – за смаком
  • Гриби сушені – 40 г
  • Цибуля – 100 г
  • Масло вершкове – 2 ст. ложки
  • Сметана – 2 склянки

 

Спосіб приготування

Готуємо фарш

Гриби промиваємо, відварюємо і нарізаємо соломкою. Цибулю дрібно нарізаємо, обсмажуємо, змішуємо з грибами і знову обсмажуємо.

Готуємо лапшу

З 3 склянок борошна і двох яєць замішуємо тісто, поступово додаючи воду. Солимо і добре вимішуємо тісто. Після поділяємо тісто на 2-3 частини і дуже тонко розгортаємо.

Даємо коржам злегка просохнути, потім складаємо в кілька шарів, тонко нарізаємо соломкою та просушуємо. Локшину, що вийшла, відварюємо до напівготовності в бульйоні, в якому варилися гриби, відкидаємо на друшляк і змішуємо з цибулею та грибами.

Додаємо дрібно нарізану зелень петрушки, сіль, перець, сире яйце і акуратно перемішуємо.

Готуємо качку

Підготовлену качку викладаємо спиною на обробну дошку, робимо поздовжній розріз на грудинці та знімаємо шкіру разом з м’ясом, залишивши крила і ніжки. Зрізаємо м’ясо з тушки, відбиваємо та рівномірно розкладаємо по шкірі. Солимо, перчимо і викладаємо на м’ясо гіркою готовий фарш. Шкіру зашиваємо, надавши блюду форму качки, ніжки і крильця прив’язуємо до тушки товстою ниткою. Обсмажуємо качку на розпеченій пательніі з жиром до утворення золотистої скоринки.

Перекладаємо качку в гусятницю, заливаємо підливою і тушкуємо при тихому кипінні до готовності. За 3 – 5 хвилин до закінчення готування, вливаємо сметану й кладемо лавровий лист. Готову качку обробляємо на порції та подаємо з моченими яблуками або маринованими фруктами.

Готуємо підливу

Для підливи в посуді з товстим дном розтоплюємо вершкове масло, всипаємо борошно і підсмажуємо до світло-коричневого кольору. Далі невеликими порціями додаємо відвар, в якому варилася локшина і, безперервно помішуючи, доводимо до консистенції сметани. В кінці солимо.

Гусак з фруктами та горіхами

Складові:

  • Гусь (3,5-4 кг) – 1 шт.
  • Яблука – 750 г
  • Горіхи – 100 г
  • Чорнослив – 50 г
  • Курага – 50 г
  • Апельсин – 50 г
  • Часник – за смаком
  • Сіль — за смаком
  • Паприка – за смаком

Спосіб приготування

Гусака ретельно промиваємо й обсушуємо. Яблука промиваємо, розрізаємо на 4 частини, видаляючи насіння, і змішуємо з чорносливом, горіхами, курагою та часточками апельсина.

Натираємо гусака сіллю, перцем і всередині часником. Начиняємо його фруктовою сумішшю, зашиваємо, викладаємо на глибоке деко, поруч кладемо очищену головку цибулі, яблука та ставимо в попередньо розігріту до 180 ° С духовку.

Обсмажуємо гусака до готовності, часто поливаючи птицю жиром, що витоплюється. В кінці готування поливаємо гусака апельсиновим соком і підрум’янюємо. Готового гусака подаємо з яблуками і часточками апельсина.

Качка з грибами

Складові:

  • Качка – 1 шт.
  • Олія – ​​100 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Борошно – 1 ст. ложка
  • Помідор – 3 шт.
  • Гриби свіжі – 500 г
  • Сіль — за смаком
  • Перець чорний – за смаком

Спосіб приготування

Качку поділяємо на порційні шматочки, заливаємо холодною водою і доводимо до кипіння. Після воду подсаливаем і варимо птицю до м’якості.

Цибулю нарізаємо, злегка обсмажуємо, додаємо борошно і прожарюємо. Помідори обшпарюємо окропом, знімаємо шкірку і натираємо на тертці. Кладемо помідорне пюре до луку і додаємо трохи бульйону, в якому варилася качка. У цей соус викладаємо качку, додаємо очищені і нарізані гриби, солимо і тушкуємо до готовності на слабкому вогні.

Готову качку посипаємо чорним перцем і подаємо.

Качка з цілими головками цибулі

Складові:

  • Качка – 1 шт.
  • Олія – ​​100 г
  • Вино – 100 г
  • Цибуля ріпчаста (дрібна) – 35 шт.
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Цукор – 1 ч. л
  • Перець – за смаком
  • Сіль — за смаком

 

Спосіб приготування

Качку потрошимо, ретельно промиваємо, солимо, посипаємо перцем і обсмажуємо до утворення рум’яної скоринки. Потім заливаємо трьома склянками гарячої води з додаванням вина та тушкуємо 30 хвилин. Після додаємо очищену цибулю.

Пасероване борошно змішуємо з цукром, розводимо водою та вливаємо в каструлю. Тушкуємо качку на слабкому вогні до готовності, періодично перевертаючи.

Готову качку викладаємо на тарілку, навколо кладемо цибулю і поливаємо соусом.

Індичка з рисом

Складові:

  • Індичка (невелика) – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Олія – 4 ст. л.
  • Рис – 1 склянка
  • Ізюм – 50 г
  • Зелень петрушки – за смаком
  • Тельбухи індички

 

Спосіб приготування

Цибулю дрібно нарізаємо і обсмажуємо. Серце, печінка і шматочки шкіри з шиї нарізаємо, додаємо до цибулі і трохи обсмажуємо. Потім додаємо рис, перемішуємо, обсмажуємо і вливаємо трохи води. Коли рис набубнявіє, солимо, перчимо, додаємо ізюм, дрібно нарізану зелень і добре перемішуємо.

Цією сумішшю наповнюємо індичку, зашиваємо і зверху поливаємо маслом. Духовку розігріваємо до середньої температури, ставимо індичку та смажимо до готовності.

Готову індичку викладаємо на блюдо і подаємо з соліннями.

Качка з вершками

Складові:

  • Качка – 800 г
  • Масло вершкове або маргарин – 2 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Вино червоне сухе (виноградне) – 100 г
  • Соус червоний – 400 г
  • Вершки – 1 стакан
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування

Підготовлену тушку качки припускаємо в невеликій кількості води до м’якості, додавши масло та нарізані невеликими шматочками моркву та цибулю. Після вливаємо вино, червоний соус і тушкуємо до готовності.

У самому кінці додаємо вершки і проварюємо 8-10 хвилин. Готову качку викладаємо на блюдо і поливаємо соусом, в якому вона тушкувалася.

ГОТУЄМО З НАМИ
Курячий рулет (Все буде добре) (відеорецепт)

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Сніданок на День матері
Страви на День матері
Рецепти шашлику
Страви на вогнищі
Що приготувати на Пасху
Імператорська пасха
Католицькі великодні страви
Рецепти на Песах
Що приготувати з маци
Страви на Песах
Страви з маци
Вечеря на 8 березня
Що приготувати пісне
Пісні салати
Пісні святкові страви

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
выпечка на старый новый год, что приготовить на старый новый год, рецепты выпечки на старый новый год, отрывной пирог с яблоками, кекс с изюмом на сметане, львовский сырник, печенье с изюмом
Випічка на Старий Новий рік
что приготовить на старый новый год, меню на старый новый год, блюда на старый новый год, щедрая кутья, узвар, вареники с сюрпризом, блинчики с курицей и перцем, свинина в медово-имбирном соусе
Стіл на Старий Новий рік