Торт Наполеон за домашнім рецептом
Інгредієнти:
Для тіста:
- маргарин — ¾ пачки для пишної випічки;
- яйце — 1 шт.;
- молоко 3,2% жирності — 1 склянка;
- цукор — 1 ст.л.;
- сода, погашена оцтом — 0,5 ч.л.;
- борошно — 500 г;
- борошно для обробки тіста — 300 г.
Для крему:
- яєчні жовтки — 6 шт.;
- цукор — 450-500 г;
- масло — 300 г;
- молоко 3,2% жирності — 3 л;
- картопляний крохмаль — 5 ст. л.;
- ванільний цукор — 2 пакетики.
Спосіб приготування
Готуємо тісто
- Розігріваємо в духовці маргарин до напіврідкого стану 1-2 хвилини. Даємо охолонути до кімнатної температури.
- Яйця розтираємо з цукром, додаємо туди маргарин, молоко, погашену оцтом соду. Просіюємо туди борошно.
- Замішуємо некруте тісто.
- Ділимо його на 2 частини:одну половину залишаємо на столі, іншу кладемо в скляну миску, щоб воно не обвітрилося.
- Кожну половинку тіста скачуємо ковбаскою діаметром 3-4 см, складаємо у вигляді підкови декілька разів та ділимо на 16 частин. Зі всього об’єму тіста має вийти 32 коржі.
- Розкачуємо всі коржі діаметром приблизно 30 см — чим більшим буде корж, тим краще.
- Духовку розігріваємо до 200ºС та нагріваємо деко.
- Розкатаний корж укладаємо на гаряче деко та відправляємо в духовку на 2-3 хвилини. Готові коржі викладаємо один на одний.
Готуємо крем
- Жовтки збиваємо з цукром до крутої піни.
- Ставимо на вогонь 2,5 л молока.
- Тонкою цівочкою вливаємо взбиті жовтки в тепле молоко, постійно помішуючи.
- Окремо, в холодному молоці розводимо крохмаль.
- Як тільки яєчно-молочна суміш закипить, вливаємо туди розведений в холодному молоці крохмаль.
- Постійно помішуємо. Як тільки крем загусне, залишаємо його в прохолодному місці до охолодження.
- Нарізаємо масло невеликими шматочками. Коли крем охолоне до температури приблизно 30ºС, поступово додаємо масло. Ще раз перемішуємо.
Збираємо торт Наполеон
- Відкладаємо 2 коржі та подрібнюєил їх руками чи скалкою — для прикрашення готового торту.
- Викладаємо перший корж на тарілку та змащуємо кремом.
Особливу увагу приділяйте краям, щоб вони не залишилися сухими, їх потрібно добре змащувати
- Те ж робимо з іншими коржами.
Крем повинен бути кімнатної температури, так коржі краще просочаться
- Покриваємо торт кремом з боків та обсипаємо крихтою для прикраси.
- Даємо готовому торту настоятися 2-3 години.
Торт Наполеон з Маскарпоне та Амаретто
Для тіста:
- масло — 100 г;
- маргарин — 100 г;
- борошно — 8 ст. л.;
- вода — 0,5 склянки;
- яйце — 1 шт.
Для крему:
- яєчні жовтки — 12 шт.;
- борошно — 6 ст. л.;
- молоко — 2 л;
- цукор — 2 склянки;
- сир Маскарпоне — 100 г;
- лікер Амаретто — 4 ст. л.
Спосіб приготування
Готуємо тісто
- Натираємо на терці маргарин і масло, просіємо в цю суміш борошно.
- Ретельно рубаємо готову суміш ножем.
- У холодній воді розбавляємо яйце.
- Продовжуючи рубати ножем, поступово додаємо розбавлене яйце.
- Замішуємо тісто.
- Ділимо його на 12 кульок та ставимо в холодильник на 1 годину..
Готуємо крем
- Жовтки збиваємо з цукром, туди вливаємо тонкою цівочкою холодне молоко та додаємо борошно.
- Доводимо крем до загустіння та залишаємо, доки не охолоне.
- Коли крем охолоне до температури 30ºС, поступово додаємо Маскарпоне та Амаретто.
Випікаємо коржі
- Нагріваємо духовку до 200ºС.
- Тісто виймаємо з холодильника по одній кульці.
- Розкачуємо його в тонкий пласт діаметро не менше 25 см. Наколюємо коржі вилкою, щоб вони не вздувалися під час випікання.
- Випікаємо кожен корж по 2-3 хвилини.
Складаємо торт Наполеон з Маскарпоне та Амаретто
- З готових коржів формуємо торт та витримуємо його в холодному місці 2 години.
- Змащуємо торт кремом з усіх сторін та обсипаємо крихтою з коржів.
- Готовий торт прикрашаємо м’ятою та горіхами.