Грузинські соуси зі слив: ткемалі, сацебелі, тклапі

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Другі стравиГрузинська кухня
ТОП-3 ароматних, пряних соуса зі слив, які можна приготувати в домашніх умовах.

Ткемалі

Ткемалі — смачний грузинський соус. Його подають з рибою, м’ясом, птицею, гарнірами з картоплі і макаронів

Інгредієнти:

  • Сливи – 1 кг;
  • Часник – 1 головка;
  • Сіль – 4 ч. л.;
  • Червоний гострий перець – 1 шт.;
  • Кінза – 1 пучок;
  • Кріп – 0,5 пучка.

Покроковий рецепт приготування соусу Ткемалі

  1. З сливи дістаємо кісточки і засипаємо плоди сіллю. Чекаємо, коли слива дасть сік.
  2. Ставимо на вогонь і даємо покипіти сливі 5 хвилин, додаємо нарізаний перець і варимо ще 5 хвилин.

Продовження рецепта читайте тут. 

Сацебелі

Інгредієнти:

  • Слива – 2 кг;
  • Часник – 2-3 шт.;
  • Гострий перець – 2-3 шт.;
  • Каррі – 20 г;
  • Сіль – 1 ст. л.;
  • Цукор – 8 ст. л.;
  • Мелений перець – 2-3 ч.л.;
  • Мелена кориця – 0,5 ч. л.

Покроковий рецепт приготування соусу Сацебелі

Сацебелі – відомий грузинський соус, який традиційно готують зі слив і спецій. У міру гострий, пряний, ароматний соус чудово поєднується з м’ясом, розкриваючи і доповнюючи його соковитий смак.

  1. З слив виймаємо кісточки, часник і перець очищаємо.
  2. Пропускаємо через м’ясорубку.
  3. Додаємо сіль, цукор і спеції.

Продовження рецепта читайте тут. 


Тклапі

Тклапі – кислий лаваш зі слив.

Складові:

  • Тклапі – 100 г;
  • Окріп – 0,25 – 0,5 склянки;
  • Кінза – 3 ст. л .;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Червоний мелений перець – 1 ч. л.

Як приготувати тклапі

  1. Промиваємо сливи і розрізаємо навпіл, видаляємо всі кісточки.
  2. Заливаємо сливи водою, щоб рівень води був приблизно на 2 см вище рівня слив.
  3. Доводимо до кипіння і варимо близько 20 хвилин, до розм’якшення.
    Відкидаємо на друшлаг і даємо воді стекти.
  4. Масу протираємо через сито. Викладаємо на дошку або лист, застелений пегаментом, розрівнюємо.
  5. Даємо висохнути на сонці близько 2 діб, періодично перевертаючи.
  6. Як приготувати соус тклапі
    Тклапі подрібнюємо, кладемо в порцелянову чашку, заливаємо окропом, закриваємо блюдцем і залишаємо на 30 хв. Потім розтираємо, додаємо прянощі і сіль, ретельно перемішуємо.
Поділитися рецептом
Спробуй ще
Соус Бер Руж
Соус Песто по-українськи
Імбирний оцет
5 кращих соусів Італії
Домашній майонез: 5 простих рецептів
Соус Болоньєзе
Соуси з грибів: 3 простих рецепта
Грибний соус
Соус із білих грибів до риби (Все буде добре)
Аджика на зиму: сливова, з баклажанами, класичний рецепт
Кетчуп як в магазині
Томатний соус на зиму: кращі рецепти
Аджика (фоторецепт)
Домашній кетчуп з томатної пасти
Сацебелі по-імеретинськи (фоторецепт)


Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ
рецепт гречневых посочек, рецепт гречневых посочек пошагово, состав гречневых посочек, как готовить паски из гречки, как приготовить гречневые пасочки
Гречані великодні кекси за рецептом Джеймі Олівера
рецепт диетических кексов, рецепт приготовления диетических кексов, как готовить диетические кексы пошагово, как приготовить диетические кексы рецепт с фото пошаговый
Дієтичні кекси з яблуком та висівками на йогурті