Ткемалі
Ткемалі — смачний грузинський соус. Його подають з рибою, м’ясом, птицею, гарнірами з картоплі і макаронів
Інгредієнти:
- Сливи – 1 кг;
- Часник – 1 головка;
- Сіль – 4 ч. л.;
- Червоний гострий перець – 1 шт.;
- Кінза – 1 пучок;
- Кріп – 0,5 пучка.
Покроковий рецепт приготування соусу Ткемалі
- З сливи дістаємо кісточки і засипаємо плоди сіллю. Чекаємо, коли слива дасть сік.
- Ставимо на вогонь і даємо покипіти сливі 5 хвилин, додаємо нарізаний перець і варимо ще 5 хвилин.
Продовження рецепта читайте тут.
Сацебелі
Інгредієнти:
- Слива – 2 кг;
- Часник – 2-3 шт.;
- Гострий перець – 2-3 шт.;
- Каррі – 20 г;
- Сіль – 1 ст. л.;
- Цукор – 8 ст. л.;
- Мелений перець – 2-3 ч.л.;
- Мелена кориця – 0,5 ч. л.
Покроковий рецепт приготування соусу Сацебелі
Сацебелі – відомий грузинський соус, який традиційно готують зі слив і спецій. У міру гострий, пряний, ароматний соус чудово поєднується з м’ясом, розкриваючи і доповнюючи його соковитий смак.
- З слив виймаємо кісточки, часник і перець очищаємо.
- Пропускаємо через м’ясорубку.
- Додаємо сіль, цукор і спеції.
Продовження рецепта читайте тут.
Тклапі
Тклапі – кислий лаваш зі слив.
Складові:
- Тклапі – 100 г;
- Окріп – 0,25 – 0,5 склянки;
- Кінза – 3 ст. л .;
- Часник – 2 зубчики;
- Червоний мелений перець – 1 ч. л.
Як приготувати тклапі
- Промиваємо сливи і розрізаємо навпіл, видаляємо всі кісточки.
- Заливаємо сливи водою, щоб рівень води був приблизно на 2 см вище рівня слив.
- Доводимо до кипіння і варимо близько 20 хвилин, до розм’якшення.
Відкидаємо на друшлаг і даємо воді стекти. - Масу протираємо через сито. Викладаємо на дошку або лист, застелений пегаментом, розрівнюємо.
- Даємо висохнути на сонці близько 2 діб, періодично перевертаючи.
- Як приготувати соус тклапі
Тклапі подрібнюємо, кладемо в порцелянову чашку, заливаємо окропом, закриваємо блюдцем і залишаємо на 30 хв. Потім розтираємо, додаємо прянощі і сіль, ретельно перемішуємо.