Грузинські соуси зі слив: ткемалі, сацебелі, тклапі

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Другі стравиГрузинська кухня
ТОП-3 ароматних, пряних соуса зі слив, які можна приготувати в домашніх умовах.
Зберегти в кулінарну книгу

Ткемалі

Ткемалі — смачний грузинський соус. Його подають з рибою, м’ясом, птицею, гарнірами з картоплі і макаронів

Інгредієнти:

  • Сливи – 1 кг;
  • Часник – 1 головка;
  • Сіль – 4 ч. л.;
  • Червоний гострий перець – 1 шт.;
  • Кінза – 1 пучок;
  • Кріп – 0,5 пучка.

Покроковий рецепт приготування соусу Ткемалі

  1. З сливи дістаємо кісточки і засипаємо плоди сіллю. Чекаємо, коли слива дасть сік.
  2. Ставимо на вогонь і даємо покипіти сливі 5 хвилин, додаємо нарізаний перець і варимо ще 5 хвилин.

Продовження рецепта читайте тут. 

Сацебелі

Інгредієнти:

  • Слива – 2 кг;
  • Часник – 2-3 шт.;
  • Гострий перець – 2-3 шт.;
  • Каррі – 20 г;
  • Сіль – 1 ст. л.;
  • Цукор – 8 ст. л.;
  • Мелений перець – 2-3 ч.л.;
  • Мелена кориця – 0,5 ч. л.

Покроковий рецепт приготування соусу Сацебелі

Сацебелі – відомий грузинський соус, який традиційно готують зі слив і спецій. У міру гострий, пряний, ароматний соус чудово поєднується з м’ясом, розкриваючи і доповнюючи його соковитий смак.

  1. З слив виймаємо кісточки, часник і перець очищаємо.
  2. Пропускаємо через м’ясорубку.
  3. Додаємо сіль, цукор і спеції.

Продовження рецепта читайте тут. 


Тклапі

Тклапі – кислий лаваш зі слив.

Складові:

  • Тклапі – 100 г;
  • Окріп – 0,25 – 0,5 склянки;
  • Кінза – 3 ст. л .;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Червоний мелений перець – 1 ч. л.

Як приготувати тклапі

  1. Промиваємо сливи і розрізаємо навпіл, видаляємо всі кісточки.
  2. Заливаємо сливи водою, щоб рівень води був приблизно на 2 см вище рівня слив.
  3. Доводимо до кипіння і варимо близько 20 хвилин, до розм’якшення.
    Відкидаємо на друшлаг і даємо воді стекти.
  4. Масу протираємо через сито. Викладаємо на дошку або лист, застелений пегаментом, розрівнюємо.
  5. Даємо висохнути на сонці близько 2 діб, періодично перевертаючи.
  6. Як приготувати соус тклапі
    Тклапі подрібнюємо, кладемо в порцелянову чашку, заливаємо окропом, закриваємо блюдцем і залишаємо на 30 хв. Потім розтираємо, додаємо прянощі і сіль, ретельно перемішуємо.
Поділитися рецептом
Спробуй ще
Соус Бер Руж
Соус Песто по-українськи
Імбирний оцет
5 кращих соусів Італії
Домашній майонез: 5 простих рецептів
Соус Болоньєзе
Соуси з грибів: 3 простих рецепта
Грибний соус
Соус із білих грибів до риби (Все буде добре)
Аджика на зиму: сливова, з баклажанами, класичний рецепт
Кетчуп як в магазині
Томатний соус на зиму: кращі рецепти
Аджика (фоторецепт)
Домашній кетчуп з томатної пасти
Сацебелі по-імеретинськи (фоторецепт)

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
рецепт шарлотки с яблоками в мультиварке, рецепт приготовления шарлотки с яблоками в мультиварке, как приготовить шарлотку с яблоками в мультиварке, состав шарлотки с яблоками в мультиварке, как приготовить шарлотку с яблоками в мультиварке
Шарлотка з яблуками в мультиварці
рецепт постного пирога с яблоками, рецепт приготовления постного пирога с яблоками, как приготовить постный пирог с яблоками, состав постного пирога с яблоками, как приготовить постный пирог с яблоками
Пісний пиріг з яблуками