Французські булочки на кефірі
Інгредієнти:
- борошно пшеничне – 100 г;
- борошно рисове – 100 г;
- вершкове масло – 20 мл;
- яйця – 3 шт.;
- кефір – 230 мл;
- розпушувач – 8 г;
- цедра половини лимона – за смаком.
Спосіб приготування
З’єднуємо обидва види борошна, розпушувач і лимонну цедру. Змішуємо яйця з цукром. Додаємо розтоплене вершкове масло та кефір. З’єднуємо сухі та рідкі інгредієнти. Замішуємо м’яке тісто. Формуємо круглі булочки, викладаємо на деко, застелене пергаментом і випікаємо при температурі 180 градусів 30-35 хвилин.
Булочки з корицею
Інгредієнти:
- молоко – 200 мл;
- цукор – 100 г;
- свіжі дріжджі – 50 г;
- яйця – 2 шт.;
- вершкове масло – 80 г;
- борошно – 600-700 г;
- кориця – 20 г;
- ванілін – за смаком.
Спосіб приготуваня
Тепле молоко з’єднуємо з 1 ст. л. цукру та дріжджами і цю рідку суміш, що в нас вийшла, залишаємо на 20 хвилин. Поки опара підніметься, яйця збиваємо з цукром, після чого в них додаємо сіль і м’яке вершкове масло. Масу вимішуємо руками — вона повинна вийти гладкою та однорідною. Опару змішуємо з олійно-яєчною масою і збиваємо в блендері. На тій основі, що в нас вийшла, ретельно замішуємо тісто з просіяного борошна, поки воно не перестане прилипати до рук. Далі скачуємо великий колобок, накриваємо його рушником і даємо дійти в теплому місці протягом 1,5-2 годин. Продовження рецепта читайте тут.
Солодкі булочки з горіхами та сухофруктами
Інгредієнти:
- родзинки – 35 г;
- пшеничне борошно – 425 г;
- вівсяне борошно – 100 г;
- дріжджі свіжі – 15 г;
- цукор – 100 г;
- вівсяні пластівці – 100 г;
- лісові горіхи – 35 г;
- курага – 35 г;
- вода – 300 мл.
Спосіб приготування
Дріжджі розводимо в теплій воді, додавши ложечку цукру — так вони швидше почнуть діяти. Окремо змішуємо пшеничне і вівсяне борошно. Додаємо сіль і цукор. Вливаємо в борошняну суміш розведені у воді дріжджі і замішуємо м’яке тісто. Залишаємо тісто в теплому місці на 1 годину, закутавши в щось тепле. Ріжемо курагу, подрібнюємо горіхи. Коли тісто збільшиться в об’ємі вдвічі, вмішуємо в нього сухофрукти та горіхи. Формуємо невеликі булочки, викладаємо на застелене пергаментом деко, робимо збоку невеликий надріз, змащуємо верхівки булочок водою і посипаємо вівсяними пластівцями. Залишаємо на 30 хвилин в теплому місці. Потім випікаємо булочки в розігрітій до 210 ° С духовці 20 хвилин.
Датські булочки з фруктами
Інгредієнти:
- розтоплене вершкове масло – 300 мл;
- дріжджі сухі – 15 г;
- яйця – 5 шт.;
- борошно – 2,5 склянки;
- зацукровані фрукти – 1 склянка;
- джем чи варення – за смаком;
- шоколад – за смаком.
Спосіб приготування
Дріжджі змішуємо з ложкою цукру, борошном (1 ст. л.) і заливаємо невеликою кількістю теплої води. Чекаємо, поки опара підніметься і покриється бульбашками. Розчиняємо у воді сіль і цукор. Додаємо в опару частину просіяного борошна. Додаємо в тісто яйця, воду з сіллю і цукром і розтоплене масло. Добре перемішуємо і всипаємо борошно. Продовження рецепта читайте тут.
Здобні булочки
Інгредієнти:
- борошно – 800 г;
- цукор – 2 ст. л.;
- дріжджі сухі – 1 ст. л.;
- вода – 400 мл;
- масло вершкове – 100 г;
- сіль – 1,5 ч. л;
- молоко – за смаком;
- кнужут чи мак – за смаком.
Спосіб приготування
У миску міксера просіюємо 800 г борошна, додаємо 1,5 ч. л. солі, 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. сухих дріжджів, перемішуємо і, поступово додаючи 400 мл ледь теплої води, протягом 5 хвилин замішуємо тісто. Додаємо м’яке вершкове масло і вимішуємо тісто ще 5 хвилин. Готовому тісту надаємо форму кулі, кладемо в миску і накриваємо харчовою плівкою. Залишаємо тісто в теплому місці для підйому на 1-1,5 години, воно має збільшитися в об’ємі вдвічі. Коли тісто підійшло, викладаємо його на стіл, злегка присипаний борошном, злегка обминаємо та ділимо на 20 рівних частин. Кожну частину згортаємо в кульку і викладаємо на деко, застелене папером для випічки. Накриваємо рушником або харчовою плівкою і залишаємо для підйому ще на 30 хвилин. Через 30 хвилин обережно змащуємо кожну булочку молоком і посипаємо кунжутом або маком на ваш смак. Випікаємо в заздалегідь розігрітій духовці при температурі 200 градусів 20-25 хвилин, до золотисто-коричневого кольору. Подаємо здобні булочки з варенням.
ГОТУЄМО З НАМИ
Осіннє меню: 5 рецептів гарбузово-яблучної випічки